„ZA RAZLIKU OD PREDSEDNIKA, POPRILIČAN SAM PESIMISTA“: KAKO SU SAGOVORNICI DANASA DOŽIVELI VUČIĆEVO TUMAČENJE IZVEŠTAJA EK U VEZI SA MEDIJIMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da u izvešaju Evropske komisije (EK) o napetku Srbije ima dobrih stvari, da se vidi „pomak“ u reformama, osvrćući se i na medije.

On je rekao da se u 31. poglavlju u pregovorima za pristupanje EU vidi napredak, te da je „važno zbog naše demokratije da se vidi poseban pomak u medijskoj sferi i zbog brojnih neistina koje su iznošene“.

Ipak, sagovornici Danasa ocenjuju da se situacija u praksi ipak razlikuje u odnosu na izveštaj.

Potpresednik UNS-a Slobodan Ćirić ističe da smo imali i u prethodnim zakonima dosta dobrih rešenja koja su se u implementaciji „totalno izopačila“.

– Imajući u vidu evidentirani broj napada, pretnji i pritisaka kojima su novinari izloženi tokom ove godine, koji je isti ili veći od prošlogodišnjeg, a prošlogodišnji je bio dvostruko veći od broja zabeleženih napada, pretnji i pritisaka tokom godine pre toga, mislim da se teško može govoriti o pozitivnom pomaku po pitanju medijskih sloboda. Osim toga, videćemo kakva će biti primena novih propisa u medijskoj oblasti u kojima, bar deklarativno, čini mi se, postoje izvesni pozitivni pomaci. Međutim, imali smo mi i u prethodnim zakonima dosta dobrih rešenja koja su se u implementaciji totalno izopačila… Za razliku od predsednika, popriličan sam pesimista po ovom pitanju, ubeđen sam da će predstojeća predizborna kampanja potvrditi moj pesimizam kada je reč o pomacima u domenu medijskih sloboda – kaže Ćirić za Danas

Zoran Gavrilović, direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), ističe da postoje dva nivoa pristupa problematici.

– Srbija jeste usvojila novi zakonski okvir i u najvećoj meri jeste ispunila ono što je definisano medijskom strategijom. Međutim, ono o čemu se, takođe, u tom izveštaju govori jeste da ambijent u kome rade mediji, novinari i istraživači javnog mnjenja, što bih podvukao jer postoji pritisak i na istraživače javnog mnjenja, a koji nisu provladino orijentisani, problemi i dalje postoje. To što je Evropska komisija rekla da postoji „delimičan napredak“ jeste, u stvari, činjenica da je ovde donet odnosno izmenjen, u najvećoj meri, ali ne u potpunosti, normativni okvir. Ovde nikada nije bio toliko problem normativni okvir koliko je problem bio njegovo oživotvorenje u stvarnosti. Tu i dalje postoje problemi, jer mi u stvari imamo problem sa primenom zakona – ocenjuje Gavrilović.

Zoran Kesić, novinar i voditelj, napominje za Danas da se ni sama Evropska komisija nije u potpunosti pravilno postavila prema pomenutom problemu.

– Izveštaj Evropske komisije je već godinama identičan mlohavom stavu EU prema ovoj vlasti i svim gadostima koje čini. Dakle ni tamo ni vamo, nit’ smrdi – nit’ miriše, not great – not terrible, umereno ništa! I zato me uopšte ne zanima izveštaj EK, jer očigledno ni njih ne zanimaju građani Srbije – ističe Kesić.

IZVOR: Danas

Najnovije