O nama - Istorijat - Ciljevi

Asocijacija medija je osnovana 2003. godine, na osnivačkoj skupštini kojoj je prisustvovalo preko 40 predstavnika novinsko izdavačkih kuća, tv kompanija i radio stanica. Među njima su bili glavni odgovorni urednici i direktori kuća: Politika, Novosti, TV BK, Danas, Glas javnosti, Blic, TV Pink, Vreme, Telegraf, TV 5, Studio B, Svet, NiN, Palma Plus, B92, Vesti i drugi. Prvi izvršni direktor i osnivač je bio Zoran Papić (dugogodišnji direktor Novosti i Vesti), a udruženje je osnovano uz podršku Komercijalne banke. Prvi predsednik Upravnog odbora je bio Manojlo Vukotić, a potpredsednici Slavica Nikolić Čorbić i Momčilo Đorgović, dok je Darko Ribnikar bio prvi predsednik Nadzornog odbora. Poslovni naziv udruženja je bio "Asocijacija novinskih izdavača i elektronskih medija".

Za kratko vreme Asocijacija je okupila oko sebe najznačajnije medijske kuće i ubrzo postala reprezentativno poslovno udruženje medijske industrije u Srbiji. O aktivnostima Asocijacije u prvim godinama najbolje govore izdanja Newslettera Asocijacije medija koja redovno izlaze od 2004. godine, a mogu se pogledati u Arhivi newslettera.

Asocijaciju medija su, kao partnera za razgovor i poslovnu saradnju, prepoznali i mnogi članovi diplomatske zajednice u Srbiji, među kojima ambasadori Nemačke, Finske, Japana, Norveške, Danske, Rusije, Francuske, Velike Britanije, USA i drugi.

U godinama koje su sledile, interesi članova Asocijacije medija su se profilisali u pravcu industrije novinskih izdavača i novinskih agencija, pa su i članovi pretežno bile izdavačke kompanije. U skladu sa tim, udruženje je izvršilo dopunu registracije, a prema zakonu o preduzećima iz 2011, donelo Statut udruženja i promenilo naziv u "Asocijacija medija". Poslednje izmene i dopune Statuta izvršene su u februaru 2014. godine.

Ciljevi Udruženja su:

1. permanentno unapređivanje uslova poslovanja novinsko izdavačkih kuća, novinskih agencija i portala – na svim platformama,

2. implementacija najnovijih dostignuća iz oblasti medijske industrije,

3. pokretanje zakonodavnih inicijativa za bolje regulisanje oblasti medijske industrije,

4. permanentna dodatna stručna edukacija zaposlenih u medijskoj industriji,

5. saradnja sa sličnim ili istovetnim medijskim organizacijama iz zemlje i sveta.

Radi ostvarivanja svojih ciljeva Udruženje naročito:

- Zastupa interese članova i novinskih izdavača, novinskih agencija i portala – na svim platformama prema državnim organima i organizacijama na svim nivoima,

- Zastupa interese novinskih izdavača, novinskih agencija i portala – na svim platformama prema javnim preduzećima čije usluge se koriste

- Zastupa interese članova u oblasti marketinških aktivnosti,

- Zastupanje interesa članova u odnosu na ponuđače repromaterijala i opreme u oblasti novinskig izdavaštva, grafičke opreme i elektronskih medija,

- Zastupa interese svojih članova u oblasti sprovodjenja tržišnih istraživanja i primene dobijenih rezultata,

- Organizuje edukaciju i dopunsko stručno obrazovanje kadrova u novinsko izdavačkoj delatnosti i delatnosti elektronskih medija,

- Organizuje stručne seminare, skupove, izložbe, promocije i sl. posvećene najnovijim zbivanjima i trendovima u okviru novinsko izdavačke industrije, elektronskih medija i srodnim granama,

- Prati najnovije trendove na tehničko tehnološkom nivou i informiše o mogućnostima njihove primene,

- Zastupa interesa Asocijacije u kontaktu sa sličnim organizacijama u svetu i organizuje kontinuirau saradnju,

Asocijacijom medija upravlja Upravni odbor sastavljen od 9 članova. Vršilac dužnosti predsednika UO je Stevan Ristić (direktor nedeljnika “Vreme”), a dva potpredsednika su Veselin Simonović (Ringier Axel Springer) i Robert Čoban (Color Press Group). Izvršni direktor je Izabela Branković.

Asocijacija medija se primarno finansira putem članarina medijskih članova. Rad Asocijacije medija finansijski pomažu i najveće kompanije u Srbiji, putem članarine (kao pridruženi članovi) ili putem ugovora o poslovnoj saradnji ili sponzorstvu.

Asocijacija medija je član Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA), što joj daje mogućnost pristupa informacija i materijalima o srodnim ciljevima na evropskom nivou.

U Srbiji, Asocijacija medija je deo neformalne grupe Medijska zajednica, koja je fomirana povodom donošenja Medijske strategije 2011. godine, a čine je medijska i novinarska udruženja, dok sa asocijacijama kao što su IAA Serbian Chapter i IAB Serbia ima partnerske odnose. Asocijacija medija je jedan od osnivača Saveta za štampu - samoregulatornog tela za štampene i on-line medije.

Asocijacija medija dva puta mesečno objavljuje elektronsku brošuru Newsletter, putem koje svoje članove, ali i ostale zainteresovane, informiše o najnovijim zbivanjima u domaćoj i svetskoj medijskoj industriji. Ovo elektronsko glasilo redovno stiže na preko 4.000 adresa korisnika iz medijske sfere kako u Srbiji tako i u susednim zemljama. Sva izdanja Newslettera (od 2004. godine do danas) čuvaju se u Arhivi Newslettera i veoma su korisna za sagledavanje aktivnosti Asocijacije medija. Prijava na listu primalaca Newslettera je besplatna i obavlja se na naslovnoj strani www.asmedi.org.