Istorijat

Asocijacija medija je osnovana 2003. godine, na osnivačkoj skupštini kojoj je prisustvovalo preko 40 predstavnika novinsko izdavačkih kuća, tv kompanija i radio stanica. Među njima su bili glavni odgovorni urednici i direktori kuća: Politika, Novosti, TV BK, Danas, Glas javnosti, Blic, TV Pink, Vreme, Telegraf, TV 5, Studio B, Svet, NiN, Palma Plus, B92, Vesti i drugi. Prvi izvršni direktor i osnivač je bio Zoran Papić (dugogodišnji direktor Novosti i Vesti), a udruženje je osnovano uz podršku Komercijalne banke. Prvi predsednik Upravnog odbora je bio Manojlo Vukotić, a potpredsednici Slavica Nikolić Čorbić i Momčilo Đorgović, dok je Darko Ribnikar bio prvi predsednik Nadzornog odbora. Poslovni naziv udruženja je bio “Asocijacija novinskih izdavača i elektronskih medija”.

Za kratko vreme Asocijacija je okupila oko sebe najznačajnije medijske kuće i ubrzo postala reprezentativno poslovno udruženje medijske industrije u Srbiji. O aktivnostima Asocijacije u prvim godinama najbolje govore izdanja Newslettera Asocijacije medija koja redovno izlaze od 2004. godine, a mogu se pogledati u Arhivi newslettera.

Asocijaciju medija su, kao partnera za razgovor i poslovnu saradnju, prepoznali i mnogi članovi diplomatske zajednice u Srbiji, među kojima ambasadori Nemačke, Finske, Japana, Norveške, Danske, Rusije, Francuske, Velike Britanije, USA i drugi.

U godinama koje su sledile, interesi članova Asocijacije medija su se profilisali u pravcu industrije novinskih izdavača i novinskih agencija, pa su i članovi pretežno bile izdavačke kompanije. U skladu sa tim, udruženje je izvršilo dopunu registracije, a prema zakonu o preduzećima iz 2011, donelo Statut udruženja i promenilo naziv u “Asocijacija medija”. Poslednje izmene i dopune Statuta izvršene su u februaru 2014. godine.