YOUTUBE ĆE DOPUSTITI MONETIZACIJU VIDEO ZAPISA SA LICENCIRANOM MUZIKOM

Creator Music program dopustiće kreatorima da koriste licenciranu muziku u svojim video zapisama, zadržavajući pritom mogućnost zarade.

YouTube je na svom nedavnom događaju objavio da radi na novom programu Creator Music, koji će omogućiti kreatorima da monetiziraju video zapise u kojima se koristi licencirana muzika.

Predstavljamo Creator Music, novo odredište na YouTube Studiju koje daje kreatorima jednostavan pristup stalno rastućem katalogu muzike za korišćenje u njihovim dugometražnim video zapisima“, kažu iz YouTube-a.

Kreatori će, naime, imati dve opcije. Prvo, moći će direktno da kupe licenciranu muziku i zadrže sav prihod, izuzev, naravno, onih 45 posto koji idu YouTube-u. Ako im pak to ne odgovara, moći će da koriste muziku bez kupovine ali onda će svoj prihod deliti sa izvođačem pesme i ostalim nosiocima autorskih prava.

Verujemo da će Creator Music napraviti još više saradnji između kreatora i umetnika, više novih pesama na popisima za reprodukciju te više načina da se umetnicu probiju – a sve dok nastavljaju da stavljaju novac u džepove kreatora“, napominju iz YouTube-a.

Podsećamo da su kreatori na YouTube-u do sada trebali da koriste royalty-free muziku kako bi sprečili demonetizaciju svojih video zapisa. Korišćenje čak i malog dela pesme nekog većeg izvođača bez dopuštenja, najčešće je rezultiralo uklanjanjem video zapisa ili isključivanjem zvuka.

Kako prenosi The Verge, Creator Music, koji je trenutno u beta fazi u SAD-u, pružiće kreatorima više mogućnosti za izradu sadržaja, istovremeno im omogućujući zaradu. Program će se u budućnosti proširiti i globalno te će, kako navode iz YouTube-a, sadržati nekoliko stotina hiljada pesama.

Izvor: bug.hr

Najnovije

INOVACIJE U MEDIJIMA 3.0 – NIŠ

STEVAN RISTIĆ: „Dobar dan svima, dobro došli na tribinu Asocijacije medija, danas ćemo razgovarati o inovacijama. Poslednji put smo o inovacijama razgovarali...

ODBIJENA TUŽBA MILENIJUM TIMA

Sudija Višeg suda u Beogradu Maja Peković Savić odbila je tužbu kompanije Milenijum tim protiv osnivača Regionalne informativne agencije JUGpres, NVO Centar...