VUČENIĆ: VLAST NE ŽELI DEMOKRATSKE MEDIJE, NJIMA JE FENOMENALNO, ŽIVE NIKAD BOLJE

Vlast ne želi slobodne i demokratske medije, njima je ovo u čemu smo dobro, ovo su zvezdani trenuci članovima i funkcionerima vladajućih partija – nikada bolje nisu živeli, njima je fenomenalno, ocenila je novinarka i autorka emisije “Iza vesti” Danica Vučenić u Novom danu. Ona je najavila novi, jutarnji termin te emisije.

Vučenić smatra „da su se protesti zaglavili u političkom smislu pre svega, da tapkaju u mestu i da ne postoji izlazna strategija“.

„Opozicija pokušava da tu strategiju provuče kroz zahtev održavanja vanrednih izbora, nisam sigurna da je to najbolji izlaz. Imajući da u vidu da je medijska situacija još gora nego što je bila, da su izborni uslovi, sudeći po Crti i Crtinim izvreštajima, od prošlih izbora najgori do sada, da vlast ne pokazuje nikakvu volju da se tu pomeri, da je opozicija pala na to da moli RTS da se ponaša u skladu sa zakonom i kodeksom“, rekla je Vučenić u emisiji „Novi dan“.

Vučenić je najavila i novu sezonu emisije „Iza vesti“ koja će od ponedeljka 18. septembra ići u novom terminu.

„Ja ću postati ponosna članice jutarnje ekipe ‘Novog dana’. Emisija „Iza vesti“ emitovaće se od ponedeljka do četvrtka odmah nakon jutranjih vestu u 9.20 časova“, rekla je autorka i otkrila da će u prvoj emisiji nove sezone ugostiti poslanika i lidera Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića.

Ona smatra da opozicija treba da sedne i dobro razmisli kako iz tehničkog statusa da uđe u politički.

„Nema razloga straha da preuzmu u političkom smislu vođstvo tih protesta. Zaista ne vidim šta mogu da izgube i zašto odugovlače sa tim da kažu šta žele i da ponude građanima neku opciju“, istakla je novinarka.

Mislim, kako je navela, da je stvar u tome da RTS treba da se ponaša u skladu sa svojim nazivom javni servis.

„On se tako ne ponaša, ponaša se kukavički. Taj RTS se suštinski od devedesetih do danas ponaša tako, mi nismo imali javni servis ni tokom jedne vlasti“, ocenila je Vučenić.

Komentarišuće navode u medijima o negativnim vestima o predsedniku Aleksandru Vučiću, Vučenić ističe da vlast ne želi slobodne i demokratske medije.

„Vučić baci udicu, a onda mi komentarišemo deset dana da li ima deset ili trideset komentara. Suština je da oni ne žele slobodne i demokratske medije i njima je ovo u čemu smo dobro, ovo su zvezdani trenuci članovima i funkcionerima vladajućih partija, nikada bolje nisu živeli, njima je fenomenalno“, istakla je novinarka.

Prema njenim rečima nema slobodnih medija.

„Mi se borimo za dah, tretiraju nas kao političke neprijatelje. Vratićemo se na to vreme kada su mediji bili javna preduzeća, to je potpuni kontrapunkt Medijskoj strategiji koja je Vlada Srbije usvojila. Sada donose promene zakona što je potpuno suprotno onome što su do sada usvajali i što postoji u formi dokumenta“, rekla je Vučenić.

Na pitanje kako komentariše da će Apelacioni sud doneti oslobađajuću presudu optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Vučenić ističe da su „posledice takve odluke strašne“.

„Ne znam šta da mislim sa pravne strane kako to može da bude obrazloženo. Što se tiče posledica, one su strašne. Mi smo zemlja u kojoj suštinski ni jedno ubistvo novinara nije rešeno“, istakla je novinarka.

Video snimak emisije pogledajte na sajtu N1

S. K. Ž.

IZVOR: N1

Najnovije