VREME JE DA IZAĐEMO IZ MEJNSTRIMA

Kada u razgovoru čujem rečenicu koju smo svi često čuli u poslednji nekoliko meseci: „Samo da se završi ova godina“, razumem da je sagovornik koristi kao neku vrstu poštapalice, niz reči lišenih svog stvarnog značenja. Ne verujem da zaista očekuje da će, sa krajem godine, sve naše brige i problemi koje je donela korona nestati. To sada već malo ko očekuje.

Ta rečenica, u inače smislenom govoru, koja sigurno predstavlja neku vrstu verbalnog bega iz realnosti, podstakla me je da sve više razmišljam o načinu na koji provodimo vreme danas ili, ako baš želimo da se oročimo, do isteka ove neobične godine. 

Kada govorimo o biznisima, mnogi to vreme koriste pivotirajući između potrebe da obezbede kratkoročnu finansijsku stabilnost ove godine i predvide sa čim će morati da se bore naredne. Ali, budućnost ne možemo da predvidimo, moramo sami da je dizajniramo. Ovim rečima, pionir biznis dizajna, Miša Lukić, ponovo je jednostavno objasnio suštinu svakog biznis dizajna, pa i u neizvesnim vremenima kakva su ova. Poslovanje mora da se dizajnira, baš kao i vreme svakoga od nas.

Slušajući vebinar na temu dizajniranja mišljenja tzv. Design Thinking u organizaciji Inicijative Digitalna Srbija prošle nedelje, zadržala sam se na reči empatija, kojom počinje taj proces i ujedno niz koraka u ovoj, trenutno globalno popularnoj metodi rešavanja biznis problema. Da nije baš tako lako staviti se u cipele onog drugog, znaju svi koji su iskreno pokušali. To se odnosi i na brendove koji su u pandemiji obraćali svojim potrošačima često željom za komunikacijom proisteklom iz duboke empatije.

Odgovor na pitanje šta je trenutno ljudima potrebno i kako do toga doći, dao je i LinkedIn, pre toga stavivši se u cipele 50 miliona kompanija prisutnih na toj mreži i 310 miliona aktivnih korisnika, od toga 46 miliona studenata i tek diplomiralih studenata. Objavivši listu top 10 poslova za kojima trenutno postoji najveći broj traženih pozicija, a projekcije su da će tako biti i u narednih par godina, ova mreža je ponudila kurseve uz pomoć kojih mogu da se savladaju veštine potrebne za ove pozicije. Zanimljivo je da i među deset „stabilnih“ poslova, dva dolaze iz sfere marketinga i komunikacija: Digital Marketer i Graphic Designer.

LinkedIn zapravo poziva na saradnju izmedju industrija, dijalog i deljenje znanja, a sve radi bolje pripreme za vreme koje dolazi – nešto slično inicijativi Direct PERSPECTIVE koju smo pokrenuli u maju sa ciljem da poslovna zajednica više razgovara o novoj eri. Pa i sam LinkedIn se priprema za novu eru, postavši svojevrsni medij, budući da u svom novinarskom timu ima 65 urednika, od kojih su mnogi došli iz prestižnih svetskih novina. To je, rekla bih, lepa vest za novinare i generalno kreatore kontenta, bez obzira na teret krize koji će mediji podneti.

Ali, u tom celom prilagođavanju i opredeljivanju čemu ćemo danas i sutra posvetiti naše ipak ograničeno vreme, odnosno kako ga dizajnirati, treba nam, pored fokusa na ono što želimo da postignemo, upravo šira i drugačija perspektiva. Rigidnost kojoj smo kao pojedinci i biznisi često skloni, ma koliko se trudili, ne dozvoljava nam da primetimo da naš problem, kada ga posmatramo iz različitih uglova, a posebno kada čujemo iskustva drugih, ne samo da deluje manji, već on postaje rešiv.

Jasno je da se nećemo svi prekvalifikovati i postati programeri, pa ne govorim o toj vrsti širine iako će i takvi profesionalni poduhvati biti izvesni. Jasno je i da drugi uglovi, mnoge biznis mantre  današnice, među kojima i pomenuti design thinking, startap način razmišljanja, razvoj inovativne kulture…ne nude svima brza rešanja.

Najmanje što možemo da uradimo je da probamo da budemo empatični i otvoreniji, ali u svemu. Da još predanije gradimo naše mreže partnera, provodimo vreme sa njima češće nego do sada, pa i virtuelno, a da bismo i zaista mogli da razumemo njihove potrebe i pomognemo njihovim biznisima, a oni onda posledično našem. Pitajte ih ponovo i pitajte ih hrabro šta misle o vama, baš kao što smo mi u DIRECT MEDIA United Solutions to učinili tokom letnjih meseci, radeći i na projektu širenja i unapredjenja portfolija usluga.

U nedostatku inovativnih ideja, povežimo se sa ljudima koji su inovativniji od nas i gradimo mreže onih koji su, sigurna sam, podstaknuti istom tom empatijom, sada spremni da podele sa vama mnogo više svojih svežih razmišljanja.

Izađimo iz mejnstrima i slušajmo one koje nikada do sada nismo imali vremena da čujemo. Oni su često i na podkastima, tom mediju koji više ne sme da bude rezervisan samo za usku ciljnu grupu, čega se dosetio i CNN i čiji je podkast, za samo par dana od lansiranja, ušao u top tri najslušanija Apple podkasta u kategoriji vesti.

Radimo sa ljudima i radimo na brendu.

To što smo sada konačno imali „malo više vremena za sebe“ i što smo shvatili šta znači uskraćenost kretanja i socijalne interakcije, samo znači da to vreme koje sada opet „nemamo“, treba dobro da dizajniramo.

Iskoristimo ga za mnogo veću, ali i drugačiju interakciju na putu da i, u ovako neizvesnim vremenima, postanemo najbolja i nova verzija sebe. 

Milica Marković, Corporate Communications Manager, DIRECT MEDIA United Solutions

Najnovije