VELIKE EU MEDIJSKE KUĆE I GOOGLE POTPISALI UGOVOR O NAPLATI SADRŽAJA

GOOGLE JE OBJAVIO DA JE POSTIGAO DOGOVOR SA VIŠE OD 300 MEDIJSKIH KUĆA U ŠEST ZEMALJA EU O PLAĆANJU NJIHOVOG SADRŽAJA, NAJAVIVŠI PONUDE I ZA MEDIJE U DRUGIM ČLANICAMA UNIJE.

Medijski izdavači spadaju među Google-ove najžešće kritičare i već dugo pozivaju vlade da regulišu plaćanje naknada za medijski sadržaj objavljen na digitalnim platformama. Australija je prošle godine propisala plaćanje, a u aprilu sličan je zakon na snagu stupio i u Kanadi.

Direktorka Google-ovog odeljenja za medije Sulina Konal objavila je u utorak na blogu da su dogovorili plaćanje sadržaja i sa tristotinak medijskih kompanija u EU.

– Sporazumi koje smo do sada sklopili pokrivaju više od 300 nacionalnih, lokalnih i specijalizovanih novinskih publikacija u Nemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Holandiji i Irskoj, a vodi se i puno rasprava, napisala je u utorak Google-ova direktorka.

Konal nije navela koliko plaćaju medijima, a detalji bi trebali biti objavljeni tokom dana.

Nemački mediji čine dve trećine, uključuju nedeljnike Der Spiegel i Die Zeit i dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Google-ova čelnica najavila je i novi alat, koji će u idućim mesecima nuditi sporazume i drugim izdavačima u EU, počevši od Nemačke i Mađarske.

Alat će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vesti koji će Google-u omogućiti prikaz isečaka i najava vesti uz plaćanje naknada.

EU je još pre tri godine usvojio direktivu o autorskim pravima, propisavši internet platformama plaćanje naknada muzičarima, izvođačima, autorima, izdavačima i novinarima za objavu njihovih sadržaja.
 

Izvor: SEEbiz

Najnovije