U organizaciji Asocijacije medija i Dojče vele akademije, organizovana je obuka iz online novinarstva „Kreiraj sam sajt po svojoj meri“

U organizaciji Asocijacije medija i Dojče vele akademije, tokom letnjeg raspusta organizovana je obuka iz online novinarstva „Kreiraj sam sajt po svojoj meri“ za mlade iz srednjih škola i fakulteta.

Radionica „Napravi sam sajt po svojoj meri“ je pružila priliku mladim ljudima da se kreiraj informativni sajt po svojim potrebama, jer prema podacima velikih informativnih portala u Srbiji mlad,i uzrasta od 14 do 19 godina, posećuju informativne sajtove na nivou „statističke greške“ 😉

Da bi napravili I održavali kvalitetan sajt, prvo morate da naučite osnove, tako da je prvi deo radionice predstavljao teoretski deo tj. edukacija. Tokom jedne radne nedelje, održano je pet predavanja o medijima, fotografiji, analitici, marketingu, održavanju sajta, pisanju vesti… Predavači radionice su bili Jasmina Koprivica , izvršna direktorka Internet grupe telegraf.rs, Nenad Jaćimović, odgovorni urednik najposećenijeg sajta blic.rs, Zvezdan Mančić, direktor Centra za razvoj fotografije, Miloš Jovanov, vlasnih programerske agencije Green friends i Predrag Pejčić, Digital Business Analyst u kompaniji Ringier axel springer Srbija.

Po završetku obuke polaznici su podeljeni u dve grupe i pod budnim okom mentora proveli praktični deo u redakcijama blic.rs i telegraf.rs. Grupa koja je svoj sajt nazvala “Skeč” praktičnu nastavu je pohadjala u redakciji Telegraf, a grupa “SkrSkr” je išla u redakciju Blica.

Praksa u ovim redakcijama je bila veoma bitan deo radionice, i mnogo je pomogla mladim polaznicima da nauče da pišu vesti, kreiraju zanimljive naslove, snimaju videe, smišljaju teme I rade kao tim.

Posle prve dve nedelje, polaznici radionice su nastavili samostalno da održavaju svoje sajtove, mada su idalje bili u kontaktu sa mentorima. U ovom periodu oni su morali da pokažu sve što su naučili I da rade složno.

Sajt Skeč čini osmoro mladih ljudi: Tijana, Slobodanka, Sara, Ana, Veljko, Jana, Dunja I Aleksandra. Oni Skeč opisuju kao: ”Portal čiji tim čine mladi entuzijasti sa ciljem da informišu, zabave i edukuju svakog ko sebe naziva mladim i radoznalim. Ukoliko nas posetite, garantujemo da ćete naći nešto za Vas.”

Na sajtu možete čitati zanimljive vesti u devet rubrika: Pop Kultura, Social, Intervjui, Info, Sport, Zanimljivosti, Has, Atlas Mašte I Moda. Ako ste zainteresovani da pročitate neke njihove vesti, idite na http://skec.asmedi.org/.

Drugi sajt je SkrSkr. Njihovu ekipu čini sedmoro zabavnih I pametnih mladih ljudi: Nađa, Vuk, Đorđe, Milica, Teodora, Maja i Jana. Na njihovom sajtu možete naći raznovrsne I zanimljive vesti u rubrikama: Info, Kultura, Čajanka, Putovanja, Laži Prošlosti, Lifestyle, Tehnologija i Sport.

Neobično ime potiče od smešnog zvuka koji prave reperi u današnjim pesmama i koji mladi koriste u šali. Ako želite da posetite njihov sajt, idite na http://skrskr.asmedi.org/.

Iako su ovi sajtovi u nekoj vrsti rivalstva, između njih vlada veoma prijateljska atmosfera. Oni podržavaju i čitaju sajtove drugih i trude se da budu najbolji što mogu.

Najnovije