TIKTOK ZABRANIO MONETIZACIJU POLITIČARIMA I POLITIČKIM STRANKAMA UOČI AMERIČKIH IZBORA

Političari više neće moći da zarađuju na sadržaju koji postavljaju na svoje kanale.

U susret predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama TikTok je od 21. septembra, zabranio monetizaciju političkih naloga na platformi, javlja Mashable.

Političari i političke stranke više nemaju pristup funkcijama monetizacije, što kreatorima sadržaja omogućava zarađivanje na onome što su postavili na svoje kanale. Osim toga, politički nalozi više se ne mogu oglašavati na TikTok-u. Politički nalozi uključuju političare, političke stranke, kao i entitete kojima upravlja vlada. Potpuni popis nalogu koji se kvalifikuju kao politički su objavljeni na web stranici TikTok-a.

U narednih nekoliko sedmica TikTok će suzbiti objavljivanje videa političara u kojima traže donacije ili usmeravanje političkih stranaka na stranice za online donacije, saopštila je kompanija, što znači da političari više neće moći da traže donacije na platformi.

U saopštenju za medije, TikTok je naveo i da postoje ograničene okolnosti u kojima će državnim nalozima biti dopušten pristup oglašavanju na toj platformi. Na primer, oglašavanje buster vakcina protiv COVID-a 19 i dalje će biti dopušteno, ali će sve vladine organizacije morati da sarađuju sa predstavnikom TikTok-a kako bi se oglašavale.

TikTok je prethodno zabranio sve političke oglase uoči američkih izbora 2020, a ova nova zabrana pristupa političkih naloga funkcijama oglašavanja dodatno će pojačati tu zabranu.

Ova objava TikTok-a je jedna u nizu ažuriranja koje je kompanija objavila uoči američkih izbora koji će se održati u novembru. U avgustu su počeli sa uvođenjem “Izbornog centra” koji će služiti za borbu protiv dezinformacija.

Kompanija, koja ima više od milijardu mesečnih korisnika širom sveta, sebe opisuje “pre svega kao platformu za zabavu”, ali ipak sve više privlači politički sadržaj. Istraživači koji prate neistine na mreži kažu da je TikTok na putu da postane glavni centar političkih dezinformacija, a predizborna kampanja je već obeležena teorijama zavere i agresivnom retorikom.
 

Izvor: Mashable, The New York Times, media.ba

Najnovije

INOVACIJE U MEDIJIMA 3.0 – NIŠ

STEVAN RISTIĆ: „Dobar dan svima, dobro došli na tribinu Asocijacije medija, danas ćemo razgovarati o inovacijama. Poslednji put smo o inovacijama razgovarali...

ODBIJENA TUŽBA MILENIJUM TIMA

Sudija Višeg suda u Beogradu Maja Peković Savić odbila je tužbu kompanije Milenijum tim protiv osnivača Regionalne informativne agencije JUGpres, NVO Centar...