ŠAMAR ŽRTVAMA NASILJA

Autonomni ženski centar osudio je objavljivanje intervjua sa višestrukim osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem u dnevnom listu Informer i na njihovom YouTube kanalu.

“Objavljivanje ovog intervjua predstavlja šamar pre svega svim ženama koje su preživele seksualno nasilje od dotičnog, ali i svima onima koje već danima ulažu energiju u osmišljavanje taktika za bezbedno hodanje ulicama Beograda, jer sistemska zaštita ne postoji i osećaju da su prepuštene same sebi”, naveo AŽC u saopštenju.

Kako se navodi, tačan je argument redakcije Informera da mnogi mediji širom sveta intervjuišu silovatelje i ubice kako bi javnost mogla da razume kako oni razmišljaju, ali da konkretni intervju u Informeru ne služi toj svrsi, jer mu nedostaje kontekst i senzibilitet, kao i profesionalnost i da isključivo doprinosi ne samo relativizaciji, već i direktnoj promociji zločina silovanja i osuđenog silovatelja.

Autonomni ženski centar će se zbog ovog slučaja u toku dana obratiti i Savetu za štampu i Ministarstvu kulture i informisanja, a pozvao je i poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, zaštitnika građana, predsednicu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i novinarsku struku i udruženja da reaguju u svojoj nadležnosti kako bi se umanjila učinjena šteta i kako se ovo ne bi ponovilo.

Istovremeno, i Mreža za demokratski dijalog ocenila je da se nakon jučerašnjih naslova u novinama Informer još jednom “pljunulo u lice svim žrtvama nasilja, a prvenstveno ženama koje su bile žrtve silovatelja koji je dobio svoj medijski prostor”.

Mreža za demokratski dijalog ističe da ovakva promocija nasilnika “zaslužuje najoštriju osudu ne samo šire javnosti već države koja beskompromisno treba da reaguje i zabrani svako dalje pisanje i postojanje novina Informer”.

“Bez obzira na činjenicu da ovo nije prvi put da žrtve nasilja prolaze dodatne krugove pakla zbog nesavesnih novinara i novinskih kuća u čije ime ih iznova zlostavljaju, jedan mora biti presudan. Nisu novine Informer jedine koje bez imalo srama i etike brinu jedino o klikovima, a na račun žrtava, ali su sigurno prve koje treba da odgovaraju za štetu koju proizvode”, ističe se u saopštenju.

IZVOR: FoNet

Najnovije