ChatGPT: REPORTAŽA IZ NEDELJNIKA “VREME” MEĐU NAJBOLJIMA NA TRUE STORY AWARD FESTIVALU

Reportaža “Papagaji vredni kao kokain” iz nedeljnika “Vreme” dobila je posebno priznanje žirija na prestižnom novinarskom festivalu True Story Award u švajcarskom Bernu. Tekst, koji se bavi brutalnim svetom šverca egzotičnih ptica iz Afrike preko Srbije do Evropske unije, uvršten je među sedam najboljih reportaža na svetu za prošlu godinu.

True Story Award festival okuplja novinare iz celog sveta i prepoznaje izuzetne novinarske priče koje osvetljavaju važne globalne probleme. Reportaža iz “Vremena” skrenula je pažnju na ilegalnu trgovinu egzotičnim pticama, ukazujući na ozbiljnost i rasprostranjenost ovog kriminalnog poduhvata koji se često poredi sa trgovinom narkoticima.

Prva nagrada festivala dodeljena je priči iz Indije o muslimanu koji je preživeo pogrome u Nju Delhiju 2020. godine i čiji se život pretvorio u noćnu moru nakon što je postao svedok na suđenju. Drugu nagradu osvojio je tekst iz magazina “New York Times” o deci migrantima koji rade i stradaju u američkim klanicama pilića. Treća nagrada otišla je u Honduras za priču o osvetničkom pokolju u ženskom zatvoru.

Posebna pohvala za reportažu “Papagaji vredni kao kokain” predstavlja značajno priznanje za novinarstvo u Srbiji i potvrdu važnosti istraživačkog rada na globalnom nivou. Ovaj uspeh “Vremena” ukazuje na sposobnost domaćih novinara da se bave temama od međunarodnog značaja i doprinesu svetskoj debati o ključnim društvenim i ekološkim pitanjima.

ORIGINAL: https://vreme.com/vesti/tekst-iz-nedeljnika-vreme-medju-sedam-najboljih-na-festivalu-true-story-award/

Najnovije