REM SA DVA MESECA ZAKAŠNJENJA DONEO ODLUKU O IZDAVANJU DOZVOLA TELEVIZIJAMA I RADIO STANICAMA

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku o izdavanju dozvola za emitovanje regionalnim televizijama i radio stanicama koje su dva meseca, zbog kašnjenja REM-a sa sprovođenjem konkursa, program emitovale bez dozvole.

Na sednici održanoj 8. februara, piše na sajtu REM-a,  Savet je doneo odluku o dodeli dozvola TV Vranje, TV Palma plus (Jagodina), TV Most (Novi Sad), Sremska televizija (Šid), TV Santos (Zrenjanin), TV Bor, TV Belle amie (Niš), TV Kruševac, Kopernikus TV Raška, RTV Novi Pazar, TV Kraljevo i TV Pirot.

Na istoj sednici REM je doneo odluku izdavanju dozvola radio stanicama i to za 15 regionalnih radio stanica, jednu za lokalno područje Kučevo (Radio stanica Radio stanica RTV Kučevo), jednu za područje AP Vojvodine (Radio AS FM) i jednu za lokalno područje Šid (Radio Šid).

Podsetimo, kako je UNS ranije pisao, zbog kašnjenja REM-a da do kraja sprovede konkurs, više od 10 regionalnih televizija i oko 20 radio stanica koje su ispunile uslove konkursa, program su skoro dva meseca emitovale bez dozvole. Oni zbog toga nisu imali pravo da učestvuju na medijskim konkursima za projektno sufinansiranje, niti na tenderima i javnim nabavkama.

Ovim emiterima prethodna dozvola za emitovanje istekla je 17. decembra prošle godine. Konkurs za nove dozvole REM je raspisao još 2. juna 2023. godine. Emiteri su imali rok do 1. avgusta da se prijave na konkurs, a po Zakonu o elektronskim medijima, REM je od tada imao rok od 15 dana da objavi listu onih koji ispunjavaju uslove konkursa. Ipak, REM je u Službenom glasniku tu listu objavio tek 29. novembra.

Razgovori sa onima koji ispunjavaju uslove konkursa, odnosno čije su prijave potpune i podnete u predviđenom roku, obavljeni su u decembru, da bi odluka REM-a bila doneta tek na sednici od 8. februara 2024. godine.

IZVOR: UNS

Najnovije