POPULARNI SERVISI ZA PRODAJU FOTOGRAFIJA ZABRANJUJU RADOVE VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Servisi kao što su Shutterstock i Getty Images zabraniće prodaju ilustracija koje stvaraju računari, kako bi izbegli probleme sa autorskim pravima za takve sadržaje.

U poslednje vreme se u javnosti pojavilo nekoliko sistema koji, uz pomoć napredne veštačke inteligencije i mašinskog učenja, mogu na osnovu tekstualnih zadataka da stvaraju prilično kvalitetne ilustracije, fotografije, crteže i druge oblike vizuelnih formata. Očekivano, brojni korisnici su pohrlili da se sa njima poigraju, a oni snalažljiviji naumili su tako da besplatno stvaraju zanimljive i originalne radove pa na njima da zarađuju, prodajući ih putem popularnih stock servisa.

Međutim, to im neće baš tako ići. Autori sistema kao što su DALL-E, Midjourney ili Stable Diffusion kažu da su ilustracije koje ti sistemi stvore automatski javne. To znači da se mogu koristiti i deliti na bilo koji način, potpuno besplatno, a autorskih prava na njih nema. Isto tako, to onda znači i da „umetnici“ koji se služe AI sistemima za stvaranje radova ne bi smeli takve radove da prodaju.

OTVORENA PITANJA AUTORSKIH PRAVA

Poznata platforma Getty Images već je primetila hiljade sličnih radova u svojoj bazi, pa je odlučila da ih zabrani. Kao razlog za tu odluku navode „nerešena pitanja oko autorskih prava„. Osim činjenice da ljudi koji dobiju takve slike nisu i njihovi vlasnici, smeta im i činjenica da su neki od AI sistema generisani na fotografijama za koje nisu pribavljene dozvole za korišćenje.

Potonje je primetno u nekim ilustracijama takvih sistema koji preko slike imaju „prelepljene“ vodene žigove servisa Getty. U principu, postoji sumnja da su sistemi za stvaranje slika generisani na „ukradenim“ sadržajima, a stock servisi ne žele da dozvole da neko naknadno zarađuje na tako kreiranim ilustracijama.

Zabranu automatski generisanih sadržaja najavio je i Shutterstock te počeo da uklanja AI radove sa svoje platforme, a mogli bi da ih slede i manji slični servisi.

Izvor: bug.hr

Najnovije

INOVACIJE U MEDIJIMA 3.0 – NIŠ

STEVAN RISTIĆ: „Dobar dan svima, dobro došli na tribinu Asocijacije medija, danas ćemo razgovarati o inovacijama. Poslednji put smo o inovacijama razgovarali...

ODBIJENA TUŽBA MILENIJUM TIMA

Sudija Višeg suda u Beogradu Maja Peković Savić odbila je tužbu kompanije Milenijum tim protiv osnivača Regionalne informativne agencije JUGpres, NVO Centar...