POLARIZACIJA MEDIJA

U medijima u Srbiji postoji polarizacija, iskazana u jeziku, stilu, političkim opredeljenjima, agresivnosti, i napravljen je jaz između režimskih i medija koji su kritički orijentisani prema vlasti, rečeno je danas tokom onlajn okruglog stola čija je tema bilo izveštavanje o medijima, slobodi medija i novinarima.

Tamara Skroza iz Saveta za štampu je ocenila da je dijalog predstavnika medija sa vlašću kontraproduktivan i da nema nikakve efekte, pošto se radi o razgovoru sa osobama odgovornim za ugrožavanje bezbednosti novinara.

Posle pokušaja ubistava novinara, stalnih pritisaka – više nema o čemu da se razgovara, izjavila je Tamara Skroza, uz konstataciju da dijalog sa vlastima predstavlja “učešće u teatru apsurda”.

Tamara Skroza je navela da je novinarima iz medija koji su kritički orijentisani prema vlasti nemoguće da dođu do predstavnika državnih institucija, iako je tim funkcionerima zakonom zabranjeno da prave diskriminaciju među medijima.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić je rekao da je, na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić i ministarke za informisanje Maje Gojković, formirana nova Radna grupa za bezbednost novinara, u čijem radu bi trebalo da učestvuju i predstavnici NUNS.

Ali, svaki put kada sednemo za sto sa predstavnicima vlade, naša situacija je lošija, jer smo više obespravljeni, siromašniji, nebezbedniji, konstatovao je Bodrožić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ogroman broj medija gubi kredibilitet, kao i pravo da se nazivaju medijima, pošto su deo propagandne mašinerije vlasti.

Od 5. oktobra 2000. godine nijedna vlast kao aktuelna nije imala takvu kontrolu nad medijima. Ogroman deo medijske scene služi za zaglupljenje i zaslepljenje mase, dok je broj medija koji imaju kritički odnos prema vlasti daleko manji, izjavio je Bodrožić.

On je naveo da NUNS najveći deo rada bazira na osnovnim pravima novinara i njihovoj bezbednosti, čije je “ugrožavanje prisutno na svakodnevnom nivou”.

Dubravka Valić Nedeljković iz Novosadske novinarske škole je ocenila da je izveštavanje o pandemiji virusa korona pokazalo da mediji u Srbiji nisu dorasli zadatku i da ne umeju da se nose sa kriznim situacijama, kao što prethodno nisu znali da izveštavaju o ratu, bombardovanju, poplavama.

Napadi na novinare i poslovanje medija su dve osnovne teme prilikom izveštavanja o medijima, pri čemu su najviše zastupljeni izveštaji sa događaja i saopštenja, dok je vrlo malo analitičkih tekstova, konstatovala je Dubravka Valić Nedeljković.

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski je naveo da postoji velika razlika između situacije kada politika uđe u medije i kada ih sebi potpuno podredi.

Patriotsko novinarstvo ne postoji. To nije novinarstvo, već skrivanje onoga što vlast ne želi da se sazna, dok je konstruktivna kritika u interesu zemlje i naroda, rekao je Veljanovski.

On je izjavio da se iz faze kada se mediji nisu bavili medijima došlo u situaciju da jedni druge žele da “istisnu i ponište” i ocenio da to nije borba za tržište, već da se ostane na propagandnom polju.

Ne preostaje nam ništa drugo nego da radimo svoj posao – novinari, mediji, novinarska udruženja, ali aktuelna situacija se neće uskoro promeniti, konstatovao je Veljanovski. (Kraj) vbr/drp 17:52

IZVOR. FoNet

Najnovije

KLJUČNI PROBLEMI NISU REŠENI

Povodom izveštaja Evropske komisije (EK) o napretku Srbije, Koalicija za slobodu medija konstatuje da uprkos oceni „ograničenog napretka“ u domenu slobode izražavanja,...

MILIONSKI POSLOVI ZA TANJUG?

Ministarstva su nabavke za medijsko praćenje raspisivali tako da je uslove ispunjavao samo Tanjug, koji u to vreme faktički nije pravno postojao....