POČINJE SUĐENJE PROTIV GOOGLEA ZBOG OPTUŽBI ZA STVARANJE MONOPOLA

Vašington – internet div Google započinje maratonsku pravnu bitku na saveznom sudu, gde se suočava s optužbama američke vlade da je nezakonito postupao kako bi postao vodeći pretraživač na svetu

Google će tokom 10 sedmica sa više od 100 svedoka pokušati da uveri sudiju Amita P. Mehtu da je veliki pravni postupak koji je započelo ministarstvo pravosuđa neosnovan.

Suđenje u sudnici u Vašingtonu predstavlja najveći američki antimonopolski proces započet protiv velike tehnološke kompanije otkako se ministarstvo okomilo na Microsoft pre više od dve decenije zbog prevlasti njegovog operativnog sistema Windows.

Googleov slučaj se zasniva na tvrdnji vlade da je tehnološki div nepošteno ostvario dominaciju svog internet pretraživača tako što je sklopio ekskluzivne ugovore s proizvođačima mobilnih uređaja i drugim kompanijama, što konkurentima nije ostavilo nikakvu mogućnost takmičenja.

Godišnjim uplatama milijardi dolara Appleu i drugim kompanijama, Google je obezbedio status standardnog pretraživača na telefonima i internet pregledačima, a navodno je i gušio nove kompanije pre nego što su uopšte dobile priliku da porastu.

Ta je premoć učinila Alphabet, holding kompaniju u čijem je vlasništvu Google, jednom od najbogatijih na svetu, kojoj oglasi pri pretraživanju donose 60 posto prihoda, što je daleko više od zarade koju donose druge aktivnosti kompanij poput YouTubea ili uređaja s operativnim sistemom Android.

‘Google je pre dva decenije postao miljenik Silicijske doline kao sklepana razvojna kompanija s inovativnim načinom za pretraživanje interneta u nastajanju. Tog Googlea već odavno nema‘, stoji u tužbi ministarstva pravosuđa.

Desetine američkih saveznih država, predvođene Koloradom, takođe su se pridružile pravnoj bici iako je sudija Mehta odbacio neke njihove argumente da je Google u rezultatima svojih pretraživanja internet stranice poput Yelpa i Expedie nezakonito postavljao na niža mesta.

Najveća navodna žrtva u slučaju su konkurentski pretraživači, koji tek moraju da nadoknade Googleov tržišni udeo, poput Microsoftovog Binga ili pretraživača DuckDuckGoa.

Izvor: Agencije

Najnovije