OSUDA INTERVJUA U INFORMERU

Koalicija za slobodu medija osudila je danas objavljivanje intervjua u listu Informer sa osuđenim serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je upravo izašao iz zatvora i ocenila da je u tekstu prekršen Kodeks novinara Srbije davanjem prostora silovatelju na način koji je nedopustiv.

Podsećamo na Etički kodeks novinara u kojem stoji da poslovni, politički i privatni interesi izdavača i vlasnika ne smeju da budu izgovor ili opravdanje za kršenje Kodeksa, navodi se u saopštenju Koalicije.

Tu koaliciju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Ističe se da Kodeks novinara Srbije obavezuje na to da se vodi računa o kredibilitetu izvora, objektivnosti i o dalekosežnim posledicama izgovorenih i napisanih reči.

Etički kodeks novinara, društvena odgovornost i elementarna empatija nalažu da budemo solidarni sa žrtvama i da štitimo i poštujemo njihova prava i dostojanstvo, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da novinar nikada ne sme da zloupotrebi emocije drugih ljudi, njihovo neznanje ili nedovoljnu sposobnost rasuđivanja, što je ovde slučaj.

Koalicija takođe smatra da su ovim tekstom retraumatizovane žene, pre svega one koje su preživele njegovo nasilje, ali ne samo one već i sve žene koje su doživele neki oblik seksualnog nasilja.

Koalicija  poziva i Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima da iskoristi svoje nadležnosti, jer je spornim tekstom prekršen i član 79,  stav 3 tog Zakona.

Ovom prilikom pozivamo sve medije da u ovom, ali i svim drugim situacijama, poštuju Kodeks novinara Srbije, ali i pravo na privatnost.

IZVOR: FoNet

Najnovije

INOVACIJE U MEDIJIMA 3.0 – NIŠ

STEVAN RISTIĆ: „Dobar dan svima, dobro došli na tribinu Asocijacije medija, danas ćemo razgovarati o inovacijama. Poslednji put smo o inovacijama razgovarali...

ODBIJENA TUŽBA MILENIJUM TIMA

Sudija Višeg suda u Beogradu Maja Peković Savić odbila je tužbu kompanije Milenijum tim protiv osnivača Regionalne informativne agencije JUGpres, NVO Centar...