OBRADOVIĆ PONIZIO NOVINARKU

Poštujući novinarske kodekse i zakonsku regulative o rodnoj ravnopravnosti, pozivamo trenera KK Partizan Željka Obradovića, da se zbog neprimerenog i neprofesionalnog diskriminatorskog ponašanja izvini javno, sportskom novinaru Sport kluba Jeleni Trajković, pošto  je javno ponizio njeno profesionalno i ljudsko dostojanstvo pred milionskim tv gledalištem, dok je obavljala svoju profesionalnu dužnost.

Naime, košarkaši Partizana su u 26. kolu Evrolige dočekali Albu, a na poluvremenu su Nemci imali prednost od 44:42. Uoči početka drugog poluvremena je trener crno-belih Željko Obradović trebalo da da, po ugovoru klubova sa Evroligom, uobičajenu kratku izjavu za TV Sport klub, ali se tom prilikom obrušio na reporterku Sport kluba Jelenu Trajković.

Ona je u pitanju konstatovala, da „pretpostavlja da trener Obradović nije srećan onim što su košarkaši Partizana prikazali u prvom poluvremenu, i da je bilo dosta uspona i padova, kao i mnogo problema u odbrani…“

Poznati košarkaški trener je prekinuo u postavljanju pitanju i mizogeno odbrusio, unizivši njeno dostojanstvo:

 Pa, verovatno bi trebalo tebe da pozovem sledeći put, da mi kažeš šta da radim! Mnogo vam hvala!, cinično je  rekao i u odlasku je „prijateljski“ prisno dodirnuo dlanom po ramenu.

A onda je kolega novinar Sport kluba sa komentatorske pozicije, relativizovao i još više ponizio koleginicu tako što je opravdao trenera Obradovića, umanjivši njegovu reakciju nekim spoljašnim okolnostima, ali i preispitivanjem pitanja koje je postavila njegova koleginica:  

Mislim da trener Obradović nije najbolje razumeo koleginicu Jelenu Trajković ili je nije najbolje čuo, njen početak pitanja kada je rekla „pretpostavljam da niste zadovoljni„!

Njih dvojica su na taj način, u živom prenosu dogadjaja  koji je imao veliku gledanost, televizijskom auditorijumu poslali vrlo opasnu jednosmernu poruku:

a) ženama – da im nije mesto u sportu niti u sportskom novinarstvu, ali i

b) roditeljima koji su gledali taj TV prenos, da svoju ćerku ne šalju  na košarkaski teren i u sportsko novinarstvo, jer neće biti poštovana. Time se direktno smanjuje učešće devojčica i žena u organizovanim fizičkim aktivnostima, je nema poverenja da društvo visoko ceni ženu i promoviše snažno integrisanje žena u društvo kroz sport pa takvo ponašanj baš podstiče nejednakost u sportu, diskriminatorske predrasude i stereotipe.

Košarka u Srbiji, nije sport za muškarce, te stoga, žena sportski novinar na košarkaškom terenu, koja je od matične Redakcije Sport kluba (koji je KUPIO  pravo prenosa utakmica Partizana od Evrolige) odredjena zvanično da bude osoba koja treba da uzima izjave,  – ne sme da bude ponižena zato što obavlja svoj posao!

Izveštavanja medija mogu da budu veliki stres za trenere, ali, upravo je uloga trenera kao stratega tima da se fokusira na najbolji učinak svojih igrača, i on  kao strategi zna, da su medijska slika  i novinarska pitanja ustvari samo odraz igre njegovog  tima na terenu.

Verujemo da trener Željko Obradović, i  kolega sportski komentator Sport kluba, nisu edukovani o rodnoj ravnopravnosti i ulozi sportskih novinara kao jedinih posrednika izmedju sporta i drustva i to nameće hitnu obuku trenera, sportista, sportskih funkcionera o ulozi i značaju medija, ali i sportskih novinara.

Nasilje prema ženama u  Srbiji je društveni problem koji  počiva  na nejednkim moćima i odnosima izmedju muškaraca i žena.

IZVOR: USNS

Najnovije