ChatGPT: MEDIJI POGREŠNO SPOJILI DVA ODVOJENA INCIDENTA U BEOGRADU: NEPOSTOJEĆI AKTERI I ZBUNJENOST JAVNOSTI

Dva odvojena incidenta koja su se dogodila u nedelju u Beogradu izazvala su veliku pometnju u medijima Bosne i Hercegovine i Srbije, koji su pogrešno spojili ove događaje u jednu priču, dodajući nepostojeće aktere i mešajući lokacije.

U prvom incidentu, 40-godišnji brat ministra razvoja i potpredsednika Vlade BiH, Vojina Mijatovića, preminuo je nakon prebijanja u parku ispred svog stana u naselju Braća Jerković na Voždovcu. Napad se dogodio u Ulici Dragice Končar, a žrtva je preminula u Urgentnom centru usled povreda glave. Mediji su kasnije spekulisali o uzroku smrti, navodeći mogućnost epileptičnog napada nakon tuče, dok su neki izvori tvrdili da su napadači bili maloletnici poznati po problematičnom ponašanju.

Drugi incident, koji se desio u Ulici vojvode Micka Krstića na Karaburmi, uključivao je napad nožem. U ovom slučaju, muškarac je izboden, a napadač je uhapšen. Ovaj događaj se dogodio otprilike sedam kilometara severnije od prvog incidenta, ali su mediji izveštavali kao da je reč o jednoj istoj situaciji.

Kako je izvestio televizijski reporter N1, pozivajući se na nepotvrđene informacije sa bosansko-hercegovačkih portala, žrtva napada na Karaburmi bio je 22-godišnji mladić koji je navodno brat ministra Vojina Mijatovića. Ove netačne informacije su se proširile, stvarajući konfuziju i među domaćim medijima poput Juronjuza i Novog magazina.

Više javno tužilaštvo u Beogradu potvrdilo je za Raskrikavanje da su se dogodila dva odvojena incidenta. Tuča u kojoj je preminuo brat Vojina Mijatovića desila se na Voždovcu, dok je napad nožem bio na Karaburmi. Uprkos tome, neki mediji su nastavili da izveštavaju o ovim incidentima kao o jednoj priči, dodatno zbunjujući javnost.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da “ubistvo sigurno nije u pitanju” u slučaju na Voždovcu, sugerišući da su mogući zdravstveni problemi žrtve doprineli smrtnom ishodu. Istovremeno, iz tužilaštva su potvrdili da se oba incidenta istražuju, ali nisu dali dodatne informacije.

Ova konfuzija u medijima naglašava važnost preciznog i odgovornog izveštavanja, posebno kada su u pitanju osetljive teme poput nasilja i kriminala. Različiti izvori, pogrešne informacije i nedostatak koordinacije među medijima doveli su do stvaranja netačne slike o događajima koji su potresli Beograd.

ORIGINAL: https://www.raskrikavanje.rs/page.php?id=Dve-tuce-na-dva-kraja-grada-mediji-spojili-u-jednu-ubacili-i-nepostojece-aktere-1339

Najnovije