ChatGPT: MEDIJI KRŠE PRETPOSTAVKU NEVINOSTI U TRCI ZA PUBLIKOM

U sve agresivnijoj borbi za publiku i prihode, mediji često pribegavaju senzacionalizmu, kršeći zakone i etičke standarde novinarstva. Iako zakon jasno zabranjuje otkrivanje identiteta osumnjičenih pre pravosnažne presude, mnogi mediji ignorišu ovo pravilo, stavljajući finansijsku dobit ispred profesionalne odgovornosti.

Prema Zakonu o javnom informisanju i medijima, niko se ne sme označiti učiniocem krivičnog dela pre pravosnažne presude. Kodeks novinara Srbije takođe nalaže poštovanje pretpostavke nevinosti, čak i kada postoji priznanje krivice. Ipak, mediji često objavljuju imena osumnjičenih, narušavajući njihovu privatnost i kršeći etičke norme.

### Primer „Alo!“ i Kršenje Pretpostavke Nevinosti

Nedavni primer ovog problema dolazi iz dnevnog lista i portala „Alo!“. Objavili su senzacionalističke naslove i tekstove u kojima su Milana Četnika doveli u vezu sa ubistvom Milana Šuše, koristeći spekulacije i nagađanja kao osnovu svojih tvrdnji. Savet za štampu je ocenio da su prekršili pravilo pretpostavke nevinosti i ostale odredbe Kodeksa koje se odnose na novinarsku pažnju i istinitost izveštavanja.

Milan Četnik se žalio Savetu za štampu, navodeći da su ovi tekstovi ugrozili njegov život i živote njegove porodice. Komisija za žalbe Saveta za štampu potvrdila je da su tekstovi primer senzacionalističkog izveštavanja zasnovanog na spekulacijama, bez ikakvih dokaza, oslanjajući se na anonimne izvore.

### Kazne i Pravne Posledice

Iako kršenje pretpostavke nevinosti može dovesti do zakonskih sankcija, propisane kazne su relativno niske i nemaju značajan odvraćajući efekat. Kazne za prekršaj prema Zakonu o javnom informisanju i medijima kreću se između 50.000 i 150.000 dinara, što nije veliki trošak za medijske kuće koje se oslanjaju na senzacionalizam.

Oštećeni pojedinci mogu tražiti naknadu štete u parničnom postupku, a odgovorni za povredu pretpostavke nevinosti mogu biti glavni urednik, novinar i izdavač medija. Ipak, iznosi naknade štete često su niski, ne predstavljajući značajnu prepreku za tabloidne medije.

### Potreba za Odgovornijim Izveštavanjem

Ovaj primer naglašava potrebu za odgovornijim izveštavanjem u medijima. Kršenje pretpostavke nevinosti ne samo da šteti pojedincima već i podriva poverenje javnosti u medije. Novinari i urednici moraju poštovati etičke standarde i zakonske propise kako bi osigurali tačno i nepristrasno izveštavanje, čime bi se izbegle ozbiljne posledice za sve uključene strane.

ORIGINAL: https://nuns.rs/medijske-istrage-i-krsenje-pretpostavke-nevinosti/

Najnovije