MEDIAMOCRACY CAMP 2021

Ovogodišnji Mediamocracy camp održan je u Sarajevu od 22. do 27. avgusta gde smo se kao članovi Asocijacije medija sastali sa još tri organizacije mladih u cilju sticanja novih znanja i veština u oblastima digitalnog marketinga, žurnalistike, fotografije i video produkcije. Najveći utisak svakako jesu ostavila znanja koja smo stekli, doduše, kao najlepše uspomene nosimo druženja i provod iz Sarajeva!

Edukacija na višem nivou!

Povučeni iskustvom sa prethodno završenih radionica “Kreiraj sajt po svojoj meri” znali smo da ovaj kamp neće proći monotono uz samo reči predavača. Naprotiv, još jednom su nam pokazali da se i naš glas čuje i da je neophodno razvijati naše ideje, jer putem prakse najbolje stižemo do znanja. Simuliranjem intervjua i pravljenjem početničkih grešaka uvideli smo važnost poštovanja novinarske etike i kvalitetne formulacije pitanja – ipak se najbolje na greškama uči! Upravo to iskustvo rada kao novinari pokazalo nam je i drugu stranu tog posla, koju do sada nismo imali prilike da vidimo. Sva požrtvovanost novinara i potreba za brzim razmišljanjem kako bismo postavili pravo pitanje u pravom trenutku zainteresovalo nas je da se više pozabavimo ovom profesijom.

Koliko god da su interesantne radionice novinarstva bile, nas dvoje smo se više pronašli u oblasti digitalnog marketinga. Izgleda da se mi ipak bolje snalazimo među brojkama i statistikom, nego među rečima. Dosta stvari nam se tokom radionica na ovu temu iskristalisalo – poput fakulteta koji želimo da upišemo, željene buduće profesije i značaja višestrukog usavršavanja zarad naših karijera. Pored već organizovanih radionica tokom samog kampa počeli smo sa dodatnim angažovanjem u vidu dobijanja sertifikata za početničko poznavanje Google Analitike. Posedovanje sertifikata globalne kompanije kao što je Google već sada naš CV stavlja u prednost u odnosu na naše vršnjake, što nam je umnogome pokazalo benefite angažovanja u ovakvim projektima u našim godinama. Svesni činjenice da je ova grana marketinga ključ poslovanja u budućnosti, samo dobijamo vetar u leđa.

Cenimo nova poznanstva

Upoznajući ljude iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i različitih delova Srbije, imali smo priliku da čujemo i vidimo drugačije načine razmišljanja, nove pristupe rešavanju problema, čak i da usavršimo sposobnosti rada u timu. U toku slobodnog vremena uspeli smo da se zbližimo sa ostalim učesnicima i tako ostvarimo značajne kontakte i saradnju koju planiramo da održavamo i u narednim projektima. Možemo slobodno reći da su sva naša prijateljstva započela neplanirano, ali da svi imamo u planu da se ponovo sastanemo i van naših organizacija. Pogotovo nam se dopalo to što smo bili okruženi ljudima sa istim ili sličnim interesovanjima, pa je broj zajedničkih tema bio neograničen. Posavetovali bismo sve mlade da isprobaju nove stvari, jer i ako pogrešite u vezi svojih afiniteta i interesovanja, oko provoda sigurno nećete!

Utisci i dalja očekivnja

U nadi da ćemo i sledeće godine učestvovati na ovom, ali i u drugim projektima, nas dvoje šaljemo tople preporuke da na najbolji način iskoristite sve prilike u životu koje vam se pružaju. Baš zbog ovakvih projekata kao što su “Kreiraj sajt po svojoj meri” i “Mediamocracy camp” možete na pravi način da prepoznate svoja interesovanja i zaplivate u vodama u kojima niste ni pomišljali da ćete se naći!

Ana Tomić, učenica IV razreda I beogradske gimnazije
Uroš Palević, učenik III razreda I beogradske gimnazije

Najnovije