Make your own web

Zlatna formula za opstanak medija je u prepoznavanju potreba mladih ljudi, u načinu konzumiraja medija i šta je ono što njih zanima. Kada posmatramo analitiku najposećenijih medija u Srbiji, kategorija posetilaca, od 15 do 19 godina, uočava se kao statistička greška. Da li su mladi ovde statistička greška, ili samo mediji nisu našli način da se povežu sa mladima?

U istraživanju “BRANDpuls”, koju sprovodi Agencije IPSOS, u uzrasnoj kategoriji od 15 do 19 godina uočavamo izuzetno nizak procenat praćenja medija direktno. Mladi, najčešće, do informacija dolaze preko društvenih mreža, primarno Facebook Instagram i oslanjaju se na informisanje vestima, koje im algoritam plasira.Zato i ne čudi što smo u radu sa mladom populacijom uočili visoki stepen oslanjanja na moderne tehnologije, a to je, vrlo često, “siva zona novinasrtva” u kojoj dominiraju: fake news click bait, sponzorisane vesti, skriveno oglašavanje… Paradoksalno je da mladi, i pored istine da su im novi mediji daleko bliži od tradicionalnih, dobro znaju kakve novinarske zamke oni postavljaju. Zato sam sigurna da svi mi, koji radimo u medijima, potcenjujemo interesovanja i potencijale mladih konzumenata. Zapravo, možda i ne shvatamo da su oni već preuzeli dominantnu ulogu u kreiranju medijske scene, i da smo upravo mi ti koji treba da se prilagodimo njihovim interesovanjima i potrebama…

Asocijacije medija, u saradnji sa Akademijom Deutsche Welle, napravila je  program za srednjoškolce: “Kreiraj sajt po svojoj meri”. Na besplatnim radionicama, uz stručan pokazni rad eminentnih medijskih profesionalaca: Jasmine Koprivice, generalne direktorke Portala telegraf.rs, Nenanda Jaćimovića, odgovornog urednika Portala blic.rs, Slobodnana Pikule, direktora video – sektora Portala telegraf.rs, Predraga Pejčića, šefa digital – sektoraKompanije Novosti i Miloša Jovanova, programera Agencije Green friends uspeli smo da kreiramo i postavimo šest sajtova za mlade. Svi učesnici radionice, četrdesetak mladih, ambicioznih i talentovanih momaka i devojaka, prošli su petodnevnu obuku, koja se sastojala od usvajanja teoretskog znanja iz oblasti organizacije medija, pisanja za web, priprema videa i fotografija za sajt, osnova digitalnog marketing, analitike i Word press-a.

Kako bi ovakvo znanje koristili i oni koju nisu bili polaznici naših radionica, pripremili smo multimedijani priručnik uz koji možete da napravite svoj medij i kreirate sajt po svojoj meri!

Izabela Branković, izvršni direktor Asocijacije medija