KOALICIJA ZA SLOBODU MEDIJA: PROGANJANJE I MALTRETIRANJE OK RADIJA MORA BITI ZAUSTAVLJENO

Vlasnicu OK Radija iz Vranja Oliveru Vladković ponovo je posetio Dejan Nikolić Kantar, koji joj duže vreme preti i ugrožava imovinu, samo dan nakon što je u Vranju bila Radna grupa za bezbednost novinara upravo tim povodom. Inače, Nikolić je u ovom trenutku, na izdržavanju kazne zatvora za nasilničko ponašanje, koju izdržava u svojoj kući, uz dozvolu za svakodnevno napuštanje, radi obilaženja svojih gradilišta, odmora ili relaksacije.

OK Radio u Vranju i kafe No Comment koji funkcioniše u okviru ove medijske kuće, izloženi su mesecima ozbiljnim napadima i pretnjama. Pretnje traju od kako je vlasnica radija inspekciji prijavila investitora koji uz njen objekat gradi bez potrebnih dozvola. Pošto je inspekcija obustavljala nelegalne radove, u više navrata izvršeni su napadi na imovinu radija.

Prvo su tokom noći polupana stakala na izlogu kafea No Comment, potom je belom farbom isprskan celokupan inventar i unutrašnjost objekta nakon čega je u kafe ušla i druga osoba i uključila spikerfon na svom telefonu, preko koga je treće lice pretilo zaposlenima.

Iako je pokrenut postupak, još jedan napad desio se pre desetak dana, kada je OK Radiju preko noći, sa spoljne strane, zazidan prozor jedne od kancelarija.

Koalicija za slobodu medija pozdravlja dosadašnji rad nadležnih organa ali zbog nastavka zastrašivanja i uznemiravanja zahteva zaustavljanje istih bez odlaganja. Policija i tužilaštvo moraju da obezbede ličnu sigrunost svih i spreče osuđivanog Dejana Nikolića Kantara ili bilo koga drugog da zastrašuju ili povrede Oliveru Vladković, odnosno zaposlene u OK Radiju i kafeu No Comment. Država je dužna da obezbedi njihovu sigurnost i zaštiti ih od samovolje i terora nasilnika.

Koalicija za slobodu medija daje punu podršku Oliveri Vladković i zaposlenima u OK Radiju da nastave da obavljaju svoj posao prfesionalno i odgovorno.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Ko je sve do sada konkurisao za nacionalnu frekvenciju?

Na konkurs koji je raspisalo Regulatorno telo za elektronske medije (REM) za četiri televizijske frekvencije sa nacionalnom pokrivenošću do sada su konkurisali televizije N1, Nova S, BK, Una, kao i Pink sa dva kanala.

Konkurs je otvoren do 20. juna, a učešće u trci za nacionalnu pokrivenost TV singalom ranije je za Danas najavio Srđan Milovanović, vlasnik Prve i TV B92, i to za obe televizije.

Prema saznanjima našeg lista, u trci za dobijanje nacionalne dozvole biće i kompanija Ringier, koja je odlučila da pokrene televiziju Blic.

Nacionalnu frekvenciju trenutno imaju četiri televizije: Pink, Hepi, Prva i B92, a peta frekvencija je već devet godina neraspoređena.

Televizija N1 predala je danas REM-u neophodnu dokumentaciju za podnošenje prijave na konkursu za dodelu nacionalne dozvole za emitovanje programa.

„Kao informativni prekogranični kablovski kanal, N1 postoji od 2014. godine i u srpskoj javnosti se profilisao kao televizija kojoj veruju, kao profesionalan, nezavisan i objektivan medij. To dokazuju i merenja gledanosti TVBeat-a, prema kojima je N1 u mreži u kojoj se emituje, u poslednje dve godine stalno među pet najgledanijih kanala, gledaniji i od pojedinih trenutnih televizija sa nacionalnom frekvencijom“, naveli su sa N1.

Sa televizije Nova S, koja je takođe danas konkurisala za dodelu nacionalne frekvencije su, kako su istakli u saopštenju, ubeđeni da u potpunosti ispunjavaju sve propisane uslove za dobijanje dozvole, a predloženom programskom šemom su pokazali da su u mogućnosti da celokupnoj srpskoj publici na nacionalnom nivou ponude kvalitetan, atraktivan i raznovrstan program.

Željko Mitrović, vlasnik TV Pink potvrdio je za Danas da je predao neophodnu dokumentaciju REM- u za dobijanje nacionalne frekvencije za još jednu televiziju pored TV Pink, a reč je o kablovskom kanalu „Vesti“, koji je prvobitno nazvan „Pink 3“.

Sa televizije BK TELECOM ističu da je ovo drugi put u poslednje četiri godine kako apliciraju za „svoju davno stečenu poziciju nacionalnog emitera, koja joj je nasilno i nezakonski oteta 2006. godine od strane tadašnje Vlade Srbije“, dok su sa TV UNA poručili da je na njihovu odluku da konkurišu uticao „ambiciozan produkcijski i programski plan za jesenju sezonu kao i vrhunski tim medijskih profesionalaca u svim televizijskim segmentima“.

IZVOR: Danas

Najnovije