ISTRAŽIVANJE BUSINESS INSAJDER: NIKO VIŠE NE VERUJU U FACEBOOK

Veliko istraživanje koje sprovodi časopis Business Insider, Insider Intelligence „US Digital Trust Survey“ fokusiralo se na poverenje koje korisnici imaju u društvene mreže po pitanju zaštite informacija i pružanja sigurnog prostora za razmenu mišljenja i stvaranje kreativnog sadržaja

U istraživanju za 2020., fokusirali su se na pet glavnih kategorija – sigurnost, legitimnost, zajednica, iskustvo s oglasima i relevantnost oglašavanja, a obuhvatili su devet najvećih društvenih mreža – Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, reddit, Snapchat, TikTok, Twitter i YouTube.

Prema njihovim podacima, Facebook je društvena mreža u koju su korisnici izgubili poverenje. Dve godine od skandala s Cambridge Analyticom, problemi po pitanju privatnosti još uvek su mrlja na Facebook-ovoj „duši“. Naime, istraživane je pokazalo da je za korisnika važnost privatnosti podataka i njihova zaštita na društvenim mrežama veoma važna stavka.

Facebook je pokušao korisnicima da da više kontrole nad njihovim podacima kroz opcije uključivanja i isključivanja onog dela podataka koje žele da dele i oglasa koje žele da vide, kao i povećanje vlastite transparentnost po pitanju podataka koje deli. Ali izgleda da te težnje nemaju baš neki uticaj na korisnike u SAD-u, istakao je istraživač Daniel Carnahan.

Što se tiče negativne percepcije prema zaštiti podataka, Facebook slede TikTok i Twitter. Čak petina njihovih korisnika nema poverenja da će te društvene mreže zaštititi njihove privatne podatke. To je, na neki način, očekivano. Jer TikTok se poslednjih meseci našao na udaru američke administracije zbog načina na koji prikuplja i koristi korisničke podatke. S druge strane Twitter je 2019 imao problema jer se otkrilo da deli podatke korisnika s oglašivačima, ali i jer je prikupljao i delio podatke o lokaciji korisnika.

Zanimljivo, korisnici najviše poverenja imaju u Microsoftov LinkedIn i Pinterest, verovatno jer ni jedna od te dve mreže nije imala većih poteškoća s očuvanjem privatnosti podataka korisnika, niti neke veće skandale u poslednje vreme.

 
IZVOR: zimo.hr

Najnovije