GOOGLE SKLOPIO UGOVORE SA VIŠE OD 600 MEDIJSKIH KUĆA

Google je u sredu objavio da je sklopio ugovore o objavi sadržaja s više od 600 medijskih kuća u celom svetu, najavljujući da će za informativni program izdvojiti milijardu dolara

 Izdavači iz desetak zemalja odobrili su objavu sadržaja, a korisnici ga mogu videti u Australiji, Argentini, Brazilu, Nemačkoj, Britaniji i Italiji, objavio je Reuters.

U februaru Google je saopštio da je potpisao ugovore s “više od” 500 medijskih kompanija.

Google-ov jedini zahtev je da izdavači obezbede određenu količinu sadržaja dnevno, rekao je čelnik Googla zadužen za News Showcase Brad Bender, dodajući da bi finansiranje trebalo da pomogne medijskim kućama da zaposle novinare za uređenje sadržaja koji će biti uobličen u ‘panele’.

Paneli će se objavljivati u Google-ovim aplikacijama News i Discover, rekao je Bender.

Korisnici mogu “pratiti” izdavače da bi od njih dobili više panela. Izdavači, uključujući The Financial Times i The Canberra Times, zajedno generišu 7.000 panela dnevno i imaju preko 200.000 registrovanih pratilaca, navodi Reuters iz Google-ovog bloga.

U američkom divu nadaju se da će izdavači vremenom podstaći pratioce da se pretplate na sadržaj ili da povećaju prihode većom gledanošću sadržaja podržanog oglasima.

Google-ov program trebao bi da traje do 2023. godine, a kompanija za objavu sadržaja u News Showcaseu planira da izdvoje milijardu dolara. Tvrde da na njemu ne nameravaju da zarađuju.

Odvojeno su sklopili ugovore s medijskim kompanijama u Francuskoj, s naknadama za sadržaj u rasponu od 1,3 miliona dolara za novine Le Monde do 13.741 dolar za lokalni list La Voix de la Haute Marne.

Uslove sporazuma u Francuskoj i drugim zemljama ne žele da komentarišu, a ističu da nastavljaju da pregovaraju i s drugim izdavačima, uključujući i one u SAD-u.

Tehnološki div našao se na udaru kritika medijskih kompanija, koje mu spočitavaju da im preotima prihode od oglašavanja. Facebook i Google zajedno kontrolišu polovinu tržišta digitalnog oglašavanja, ističe Reuters.

Google tvrdi da ne nadziru previše kako medijske kompanije troše novac.

Namera nam je da finansiranjem izdavačima olakšamo učestvovanje u programu ali njegov je krajnji cilj da bude u službi stvaranja održivije budućnosti za informativni sadržaj“, rekao je Googleov čelnik.

Dodaje i da će kompanija u idućoj fazi uložiti još novca u objavu vesti.

Priznaje da Google pri osmišljavanju novog programa nije konsultovao sindikate ni novinarska udruženja. Mnogi među njima u SAD-u kritikuju privatne investicijske fondove zbog kupovine medijskih kompanija, rezanja troškova i pogoršanja kvaliteta sadržaja.

Novinarska udruženja moraju s izdavačima da razgovaraju o tome da bi Google-ovo finansiranje trebalo da rezultira zapošljavanjem većeg broja novinara, a ne punjenjem novčanika vlasnika, poručili su iz američkog softverskog diva.

IZVOR: Hina

Najnovije