GOOGLE I EVROPSKI TELEKOMI U SPORU OKO TROŠKOVA NOVIH MOBILNIH MREŽA

Google je u ponedeljak odbio pritisak evropskih telekom operatera da preuzme deo troškova gradnje novih mobilnih mreža, naglasivši da su već uložili milione u internet infrastrukturu.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica i drugi veliki evropski operateri već dugo upozoravaju da tehnološki divovi besplatno koriste njihove mreže i imaju ogroman udeo u prometu pa bi trebali da preuzmu i deo troškova.

Evropska komisija planira u idućim mesecima od tehnološkog i telekomunikacijskog sektora da prikuplja povratne informacije o tom pitanju i potom predstavi zakonski predlog.

Šef Google odeljenja za Evropu i Bliski istok Matt Brittin podseća da je ideja o deljenju troškova iznesena pre više od 10 godina i tvrdi da bi mogla narušiti načelo mrežne neutralnosti u Evropi.

Uvođenje načela ‘pošiljalac plaća’ nije nova ideja, a poništilo bi brojna načela otvorenog interneta„, smatra Brittin, prema tekstu govora koji će održati na konferenciji u organizaciji lobističkog udruženja za telekomunikacije ETNO.

Argumenti su slični onima koje smo čuli pre 10 i više godina i ne vidimo nove podatke koji bi promenili stanje„, stoji u tekstu njegovog govora.

To bi „moglo imati negativan uticaj na potrošače, posebno u vreme povećanja cena“, rekao je Britin, citirajući izveštaj panevropske potrošačke grupe BEUC u kojem se navode takve zabrinutosti.

Google je dao svoj doprinos i pomogao telekomunikacijskim kompanijama da budu efikasnije, preuzimajući prenos podataka gotovo na čitavoj relaciji i ulažući milijune evra u infrastrukturu.

U 2021. uložili smo u sklopu kapitalnih izdataka više od 23 milijarde evra, a veliki deo iznosa bio je usmeren u infrastrukturu„, rekao je Brittin.

To uključuje šest velikih centara podataka u Evropi, 20 podmorskih kablova širom sveta, sa pet u Evropi, i keš memorije za skladištenje digitalnog sadržaja unutar lokalnih mreža na 20 lokacija u Evropi.
 

Izvor: SEEbiz

Najnovije

INOVACIJE U MEDIJIMA 3.0 – NIŠ

STEVAN RISTIĆ: „Dobar dan svima, dobro došli na tribinu Asocijacije medija, danas ćemo razgovarati o inovacijama. Poslednji put smo o inovacijama razgovarali...

ODBIJENA TUŽBA MILENIJUM TIMA

Sudija Višeg suda u Beogradu Maja Peković Savić odbila je tužbu kompanije Milenijum tim protiv osnivača Regionalne informativne agencije JUGpres, NVO Centar...