FACEBOOK GASI RUBRIKU VESTI I MENJA STRATEGIJU

Facebook je izvestio da će početkom decembra ukinuti ‘rubriku’ vesti u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj i fokusirati se na kratke video-sadržaje.

Odluka je doneta u skladu s Facebookovom strategijom usmeravanja resursa na oblasti koje više zanimaju korisnike, tvrde u kompaniji.

Korisnici posećuju platformu u prvom redu radi društvenih veza i istraživanja onoga što ih interesuje, a ne radi vesti i političkog sadržaja, naglašavaju.

Prema podacima Facebooka, informativni sadržaj čini manje od tri posto pregleda na platformi na globalnom nivou.

Promena neće uticati na ostale Metine proizvode i usluge u Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj i korisnici će i dalje moći da pristupe novinskim člancima kroz podeljene linkove.

Evropski izdavači zadržaće pristup svojim nalozima na Facebooku i rubrici ‘Pages’, koji im omogućava objavu linkova na sadržaj i usmeravanje korisnika na web stranice.

Mogu koristiti i proizvode kao što su Reels i sistem oglašavanja kako bi dosegnuli širu publiku i zadržati kompletan prihod od spoljnih linkova.

Facebook će poštovati ugovore s izdavačima u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj dok ne isteknu, ali ne planira da sklapa nove za objavu informativnog sadržaja na Facebook Newsu.

Ističu i da ne pripremaju nove proizvode posebno prilagođene izdavačima vesti, napominjući istovremeno da će istrajati u povezivanju korisnika s pouzdanim informacijama.

Kompanija sarađuje s nezaivnim ‘fact checkerima’, koje je sertifikovala Međunarodna mreža za proveru činjenica, u analizi i oceni potencijalnih viralnih dezinformacija u svojim aplikacijama, poručuju.

Izvor: zimo.hr

Najnovije