ChatGPT: NASTAJE NAJVEĆA BAZA PODATAKA ZA PROVERU ČINJENICA ZA EVROPSKE IZBORE

Uoči nadolazećih Evropskih parlamentarnih izbora 2024. godine, Istinomer zajedno sa Evropskom mrežom standarda za proveru činjenica (EFCSN) i koalicijom od 44 medijskih organizacija posvećenih proveri činjenica širom Evrope, pokreće inicijativu stvaranja najopsežnije baze podataka fokusirane na ovaj ključni politički događaj. Ova inovativna platforma, nazvana Elections24Check, podržana je od strane kompanije Google i ima za cilj da pruži relevantne i verifikovane informacije građanima uoči glasanja u junu.

Ova baza podataka, prva takve vrste, predstavlja otvoreni resurs koji sakuplja i kategorizuje proverene izjave političara, viralne dezinformacije i analize transkontinentalnih trendova, s naglaskom na tvrdnje povezane sa evropskim izborima 2024. Korisnici će imati pristup člancima na različitim jezicima, prema zemljama, političkim strankama i temama, uključujući klimatske promene, bezbednost i odbranu.

Projekat će omogućiti rano otkrivanje online dezinformacija za ceo kontinent, istakao je predsednik EFCSN, Carlos Hernández-Echevarría, naglašavajući važnost međunarodne saradnje u suzbijanju dezinformacija koje često prelaze nacionalne granice.

Organizacije za proveru činjenica koje učestvuju u ovom projektu obavezale su se na transparentnost, nepristrasnost i novinarsku izvrsnost, u skladu sa Evropskim kodeksom standarda za nezavisne organizacije za proveru činjenica.

Baza podataka Elections24Check ne samo što će pružiti dragocen izvor informacija građanima širom Evrope, već će takođe biti koristan alat istraživačima i novinarima u analizi dezinformacija tokom izbornog procesa. Pružajući statističke informacije o trendovima dezinformacija tokom izbora, ova platforma će podržati bolje razumevanje i suočavanje sa izazovima lažnih informacija u digitalnom dobu.

Svi zainteresovani mogu pristupiti bazi podataka putem linka: elections24.efcsn.com. Ovaj inicijativni korak predstavlja ključni doprinos jačanju demokratskih procesa i transparentnosti uoči evropskih izbora 2024. godine.

ORIGINAL: Istinomer

Najnovije