BUDITE PONOSNE

Pre desetak dana, novinarski rečeno, „izvor koji je želeo da ostane anoniman“ ponudio mi je veliku priču, nalik onoj o Jutki. Otišla sam na kafu i odmah su me pitali da li znam ko je Mika Aleksić, a onda „silovao je dve devojke i nekoliko seksualno zlostavljao“.

Ugovorila sam intervju sa popularnom glumicom Milenom Radulović, sve smo čuvale u tajnosti. Nisam znala šta da očekujem…Imala sam tremu da razgovaram sa mladom ženom o tako strašnoj temi, plašila sam se, šta da je pitam, kako… Poslednje što joj treba, mislila sam, jeste da je i ja povredim.

Iako sam imala rezervu hoće li se uopšte pojaviti, stigla je u pratnji advokata. Obećala sam da se u novinama neće pojaviti ništa što ona ne bude želela, da ima pravo da pročita svaku reč pre objavljivanja… Na početku je bila malo nervozna, a onda smo počele…

Sa zrelošću žene od 50 godina iako joj je tek 26, govorila je o strašnom iskustvu! Razumljivo, nije želela o detaljima. I nije želela da bude lična. Rekla je „Ovo nije Milena protiv Miroslava Aleksića, ovde sam da pomognem devojkama koje upravo trpe zlostavlajnje, ja više ne mogu da ćutim. Ne mogu“.

Pričala je i kako je išla na psihoterapije, kako je prevazišla sve, ali da ne može da spava dok nekoj drugoj devojci preti užas kroz koji je ona prošla.

Opuštala se kako je razgovor odmicao, ali emocije je krila, iako je nekoliko puta napravila pauzu do odgovora… Bila je hrabra, a meni su bile pune oči suza.

Osetila sam ogromnu zahvalnost kao novinarka, jer je izabrala mene da podeli svoju priču, ali i kao majka devojčice.

Moj „izvor koji je želeo da ostane anoniman“ dao mi je je u međuvremenu dozvolu, pa sada mogu da kaže Mia, Milena, devojke, napravile ste veliku stvar za sve devojčice, devojke i žene, verujem da ćete podstaći mnoge da javno govore o problemu silovanja i seksualnog uznemiravanja. Treba da budete ponosne! Ja jesam.

Ivana Mastilović Jasnić, novinarka Blica

Najnovije