BRIGA O PORODICAMA I MLADIMA: MEDIJI PUNI LAŽNIH AFERA, ĆUTE O IZVLAČENJU MILIONA IZ BUDŽETA

Opozicija krade paketiće od dece i provodi se u Londonu, Hrvati opet udaraju na Srbe, Kurti drhti pred srpskim raketama, lažni poštar ruši državu… Svašta ćete ovih dana pročitati u vodećim medijima, samo ne ono što se zaista desilo – da je mreža fantomskih organizacija izvukla milione evra iz budžeta za projekte koji je trebalo da unaprede živote dece, mladih i žena, a nisu praktično ni sprovedeni. Ovo je pre dva dana otkrio BIRN, nakon višemesečnog istraživanja, „češljanja“ stotina zvaničnih dokumenata i razgovora sa akterima, a kako se ispostavilo, u svemu je učestvovala i Šapićeva bliska saradnica Aleksandra Čamagić.

BIRN je 21. novembra objavio istraživanje „Lažirane isplate, fiktivna predavanja: Kako su milioni evra za ugroženje završili u tuđim džepovima“.

Ono što u tom tekstu stoji toliko je važno da bi bilo očekivano da će ga svi nacionalni mediji preneti. BIRN je otkrio da u Srbiji godinama unazad „operiše“ mreža fantomskih organizacija koja se prijavljuje na konkurse za podršku mladima, ženama i porodicama, i dobija milione evra za projekte koje ni ne sprovodi. Ipak, retko koji medij je ovo preneo.

Tako najčitanije novine i portali i ovih dana pišu o „antisrpskoj histeriji“ Hrvata koji nas opet napadaju, kako su srpske rakete i dronovi toliko moćni pa se Kurti trese od straha i koji auto vozi „Đilasov poštar“ Stefan Mitrović, jedan od vođa protesta poštara.

Nalazi BIRN-a nisu bili bitni ni za javni servis.

Recimo, u danu kada je objavljeno istraživanje, u centralnom Dnevniku RTS-a se našlo vremena za vest da je ukraden novčani prilog iz crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Kosovu (u pitanju je „nekoliko desetina evra“), ali ne i za priču o zloupotrebi pet miliona evra iz državnog budžeta tokom 2021. godine.

Šta prećutkuju prorežimski mediji?

Kako su novinari BIRN-a utvrdili, samo tokom 2021. godine, jedna mreža od dvadesetak povezanih organizacija dobila je bar pet miliona evra na konkursima Ministarstva za brigu o porodici. U pitanju su organizacije okupljene oko Tatjane Borojević, zastupnice organizacije Panacea, o kojoj je BIRN već ranije pisao.

Ovo je samo deo novca, budući da je mreža počela da se formira još 2013. godine, piše BIRN.

Stvar je funkcionisala tako što bi se fantomska organizacija prijavila na konkurs (na primer Ministarstva), dobila novac da sprovede projekat (kroz, recimo, obuke i predavanja), a onda taj novac prebacivala na račune članova porodica, komšija, prijatelja i poznanika ljudi iz mreže, preko agencija koje su osnovane u tu svrhu.

Budući da se trošenje moralo „pravdati“ Ministarstvu, sastavljali su fiktivne izveštaje o sprovedenim projektnim aktivnostima koje zapravo nikad nisu sproveli.

Finansiranje ove mreže bilo je moguće zahvaljujući konkursnim komisijama koje su novac dodeljivale – članice komisija bile su Aleksandra Čamagić, Bisera Pejčić i Kristina Glišić, sve tri saradnice Aleksandra Šapića, kako navodi BIRN.

Ove organizacije su dobile novac 2016. i 2017. godine na konkursima Opštine Novi Beograd gde je Aleksandra Čamagić tada radila. Kako je menjala radna mesta, piše ovaj istraživački portal, tako se menjao i izvor finansiranja ove mreže.

„Posle Novog Beograda, zaposlila se u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju 2021. godine i postala članica komisija ovog ministarstva. Ova mreža je te i naredne godine dobijala pare od nje na konkursima. Krajem 2022. godine prelazi u Upravu Grada Beograda i nekoliko meseci kasnije – mreža dobija novac od Sekretarijata za privredu i Sekretarijata za socijalnu zaštitu na čijem je čelu tada bila“, piše BIRN.

U vreme dok je radila u Ministarstvu, na čelu je bio Ratko Dmitrović. On je sada pod lupom Tužilaštva za organizovani kriminal, kako je saopštio YUKOM, koji je podneo krivičnu prijavu zbog ovih zloupotreba.

Celo istraživanje možete pročitati ovde.

IZVOR: Raskrinkavanje

Najnovije