Free Porn
xbporn

1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet 1xbet سایت شرط بندی معتبر 1xbet وان ایکس بت فارسی وان ایکس بت بت فوروارد betforward سایت بت فوروارد سایت betforward 1xbet giriş

LJUBICA VUKČEVIĆ, DIRECT MEDIA UNITED SOLUTIONS: „KOMUNIKACIJA BRENDOVA SE DOSTA USLOŽNJAVA KADA JE U PITANJU CLICK GENERACIJA“

Razgovarali smo sa Ljubicom Vukčević, Head of Data Analytics and Insight Direct Media United Solutions povodom nedavno predstavljenih rezultata istraživanja o Alfa (Click) generaciji… razgovor vodila Snežana Milić.

Draga Ljubice, nedavno je na Dorcol Platzu održan panel na kom su predstavljeni rezultati istraživanja o Alfa generaciji. Za početak, recite nam nešto više o samom istraživanju – ko je sproveo istraživanje, koji je cilj, koji metodi za prikupljanje podataka su korišćeni, na kom uzorku je sprovedeno, na kom nivou je rađeno istraživanje (na nacionalnom ili nekom drugom) itd?

– Direct Media je već poznata na tržištu kao agencija koja uvek radi na tome da donese dodatnu vrednost svojim klijentima, pa i celom tržištu, u razumevanju i pristupu različitim ciljnim grupama. Ovoga puta smo naše klijente želeli da pripremimo za novu generaciju koja dolazi – Alfa generaciju koju smo nazvali Click generacija. Zato smo sa našim dragim kolegama iz Ipsos Strategic Marketinga sproveli ovo istraživanje koje se sastojalo iz četiri dela (kvalitativna i kvantitativna analiza). Rađeni su intervjui sa decom gde su oni u opuštenoj atmosferi na njima blizak način mogli da pričaju, zatim sedmodnevni forum sa decom i sedmodnevni forum sa njihovim roditeljima. I za kraj kvantitativno istraživanje sa roditeljima milenijalcima. U istraživanju su učestvovala deca iz Beograda, Novog Sad, Niša i Kragujevca.

Ko je učestvovao na panelu i kako je publika reagovala na rezultate istraživanja koji su predstavljeni? Kakvi su vaši utisci koje ste poneli sa panela?

– Na panelu smo pored koleginice Irene Racković iz Ipsosa i mene kao goste imali psihološkinju Aleksandru Birtu Ilić, novinarku i autorku podcasta Dolores Milošev Erdeg i influensere i content kreatore Leu Stanković i Veselina Vladimira Zvekića. Generalno je utisak da je panel prošao fantastično, da je bilo veoma zanimljivo čuti sve te informacije i zanimljivosti o ovoj generaciji i njihovim roditeljima i da je sve to značilo svima koji su došli da čuju. Predstavili smo rezultate, ali smo dali i prostora našim sagovornicima da nam predstave svoju perspektivu ove generacije, šta oni vide u svakodnevnom kontaktu ali i kreiranju sadržaja za njih.

Ko su zapravo pripadnici Alfa ili Click generacije, kako ste ih vi nazvali? Dajte nam njihove karakteristike.

– Ono što za početak moram da naglasim jeste da su najstariji pripadnici Alfa odnosno Click generacije rođeni kad i Instagram – 2010. godine. Najmlađi još uvek nisu rođeni – biće tokom sledeće godine. Očekivano, videli smo da je ova generacija u susretu sa tehnologijom često pre nego što prohoda. Tehnologija je tu uz obroke, za učenje, za druženje, uspavljivanje… Ono što je specifično jeste da za pripadnike do 7 godina postoje određena ograničenja kada je tehnologija u pitanju, dok im je posle sedme godine dostupno gotovo sve – kompjuteri, telefoni, konzole za igru… Osim tehnologije, ono što smo videli jeste da su ipak samo deca – vole raspust, poklone, frustriraju ih svađe sa braćom i sestrama, plaše se mraka i bolesti i uživaju u vremenu sa svojim (često prezauzetim) roditeljima.

Ipak u odnosu na ranije generacije vidimo da su emocionalno dosta pismeniji – umeju sasvim lepo da prepoznaju finese i jasno definišu svoje emocije. Pored toga vidi se i naznaka promena rodnih uloga – prvi put imamo generaciju dečaka koji vole da gledaju videe o kuvanju i rekreiraju sami to što su videli.

Šta su pokazali rezultati, koje platforme i društvene mreže najčešće koriste pripadnici Click generacije, koji tip sadržaja najćešće gledaju na televiziji a koji na internetu? U koju svrhu najčešće koriste društvene mreže i druge digitalne platforme?

– Tik Tok je definitivno platforma broj jedan. Slede je Youtube i Instagram. Internet, kao i televizija su tu za zabavu. Razlika je što na internetu uglavnom prate influensere (devojčice preferiraju teme nege kože i šminkanja, dok dečaci prate videe vezano za igrice i sport), muziku otkrivaju na Youtube Trendingu, a televiziju gledaju sa drugim članovima porodice. Tu se lepo vidi njihova prilagodljivost, jer sa ocem gledaju sport, sa majkom serije, a sa braćom i sestrama dečje kanale.

Koji su to brendovi koje pripadnici Alfa generacije koriste?

– Vidno je da generacija Alpha vodi računa o tome kako se oblači, ali i obraća pažnju na to kako se drugi oblače, posebno naglašavajući da je nošenje nebrendiranih ili “fake“ odevnih predmeta socijalno neprihvatljivo. Poređenje sa drugima kada je u pitanju odeća i obuća je izraženije nego kod drugih generacija, pa je i pritisak da se isprate trendovi nešto veći. Tako da su brendovi veoma važni kad je ova generacija u pitanju. Ono što se izvaja kod odeće i obuće jeste Nike kao broj jedan brend, slede ga Adidas i Karl Lagerfeld. Kod dečaka su takođe istaknuti gejmerki brendovi (čak se podrazumeva da dečaci nose gejmerske dukserice), dok devojčiće na talasu globalnog „Sephora kids“ trenda vole poznate brendove šminke i kozmetike.

Pored konzumacije proizvoda i medijskih sadržaja postavlja se bitno pitanje životnog stila Alfa generacije…Kako biste opisali životni stil pripadnika Click generacije?

– Oni su u principu veoma zauzeta deca. Radnima danima, pored škole tu su treninzi dva do tri puta nedeljno, engleski jezik, a za veliki broj njih i programiranje. Tako da su spontano druženje i igra u drugom planu u odnosu na organizovane vanškolske aktivnosti.

Vikendi su rezervisani za aktivnosti koje uključuju druženje sa prijateljima, provođenje vremena sa članovima porodice i učenje. Većina dece vreme vikendom provodi napolju, igrajući se sa vršnjacima ili učestvujući u sportskim aktivnostima poput fudbala, košarke ili vožnje bicikla.

Naravno, tehnologija je prisutna tu svakog dana od sat do čak četiri sata, dok se tokom vikenda taj broj u određenoj meri smanjuje.

Da li ste imali uvid u neka od istraživanja koja su sprovedena u regionu i svetu o Alfa generaciji i ukoliko jeste koliko se pripadnici Click generacije koji odrastaju u Srbiji razlikuju od svojih vršnjaka?

– Zaista nemam informaciju da se neko u regionu bavio ovom generacijom. Verujem da bi rezultati u čitavom regionu bili veoma slični jer ovu generaciju u velikoj meri oblikuju globalni trendovi zbog velike izloženosti Tik Toku i Youtubu.

Za pripadnike Alfa generacije možemo reći da već u prvim godinama života dolaze u dodir sa digitalnim uređajima, a to donosi i brojne rizike po svakodnevni život i razvoj. Kako se roditelji nose sa tim izazovom?

– Roditelji su naravno veoma zabrinuti. Bojazan kod roditelja da će deca svet posmatrati kroz ekran, da će se izgubiti stvarna, ljudska interakcija, socijalne veštine, interesovanje za druge sadržaje, ali i briga za fizičko zdravlje je stalno prisutna. S tim u vezi videli smo dva različita pristupa među roditeljima – dok jedni pokušavaju konstantno da nadgledaju i ograničavaju korišćenje tehnologije, druga grupa roditelja ima pristup „ako ne možeš da ih pobediš pridruži im se“ i trude se da učestvuju u digitalnom životu svog deteta.

I za kraj, recite nam, na osnovu analize rezultata istraživanja, u kom smeru će morati da ide komunikacija raznih brendova kako bi zadovoljila potrebe i ukuse Alfa generacije u konzumaciji roba i usluga?

– Za početak mislim da će brendovi morati bolje da razumeju svet kakav ova generacija stvara, a to nam je zapravo bio i najvažniji cilj kada smo ovo radili. Vidimo nova pravila komunikacije, želju za autentičnošću ali s druge strane i društvenim prihvatanjem, novi rečnik kojim oni govore…

Lično mislim da se komunikacija dosta usložnjava kada je ova generacija u pitanju, tako da tu smo za sve klijente kojima je potrebna pomoć.

IZVOR: Advertiser Serbia

Najnovije