Free Porn
xbporn

1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet 1xbet سایت شرط بندی معتبر 1xbet وان ایکس بت فارسی وان ایکس بت بت فوروارد betforward سایت بت فوروارد سایت betforward 1xbet giriş

PRIŠTINSKI TEATAR OBMANUO MEDIJE IRONIČNIM SAOPŠTENJEM

Juče je na adrese medija stiglo saopštenje prištinskog teatra Qendra o tome da je sa Narodnim pozorištem dogovoreno održavanje „Nedelje kosovskog pozorišta u Beogradu” u novembru. Vest je tako završila na sajtovima poput N1, Novog magazina, kosovske Gazete Ekspres. Kako se ubrzo ispostavilo, saopštenje je bilo napisano ironično, a tekst je pun sumnjivih tvrdnji koje medijima nisu upalile „lampicu” – na primer, da će jedna od predstava biti bazirana na knjizi o Banjskoj, čiji je autor „Milan Radoičić”. Šta je bila ideja ovoga nije poznato, jer direktor Qendra Multimedije Jeton Neziraj nije odgovorio na pitanja Raskrikavanja.

Izvorni članak je objavljen 03.07.2024. (N1)

U međuvremenu je Novi magazin vest uklonio sa sajta, ali N1 nije – u zasebnom tekstu su naveli da im je Neziraj plasirao lažnu vest, objavili su i printskrin mejla sa saopštenjem, i izvinili se čitaocima.

Šta je sve sumnjivo?

Iako se u saopštenju nigde ne navodi da je reč o ironiji, neki „motivi” iz samog teksta su na to mogli da ukažu ili bar probude sumnju.

Pre svega sam kontekst ovog saopštenja – pitanje je da li bi zaista bilo moguće da se „Nedelja kosovskog pozorišta” odigrava u beogradskom Narodnom pozorištu, ustanovi Republike Srbije koja ne priznaje Kosovo kao nezavisnu teritoriju. Teško je zamisliti i da bi državno Narodno pozorište stalo iza zajedničkog saopštenja u kome se o Kosovu sve vreme govori kao drugoj državi.

Osim toga, trebalo bi da bude sumnjivo i to da je direktor Narodnog pozorišta Svetislav Goncić (čije je prezime pogrešno napisano u saopštenju), inače blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, još i lično priznao Kosovo kao nezavisnu državu sledećim rečima:

„Svestan sam kulturne i političke težine koju ima ovaj poduhvat, ali sam spreman da snosim posledice. Krajnje je vreme da naše dve zemlje okrenu pogled ka budućnosti, a ovo otvaranje vrata za pozorišnu svenu susedne zemlje predstavlja najcivilizovaniji mogući čin”.

Očekivano, Goncić je sve ovo i demantovao za Danas.

Osim ovog šireg konteksta, i najava samog programa je gotovo komična: navedeno je da će biti prikazana predstava „Banjska – naš bol i ponos”.

„Predstava će biti napravljena od iskaza svedoka, arhivske građe, fotografija, snimaka dronovima, sadržaće i odlomke iz knjige „Dnevnik Banjske” čiji je autor Milan Radoičić”, piše u saopštenju koje su mediji preneli.

Nije im bio sumnjiv ni sinopsis još jedne „predstave”, koja prati albansku odžačarsku porodicu „od 43 članova” u Beogradu pedesetih godina.

„Posle premijere, da bi se odalo poštovanje svim vrednim Albancima koji su nekada sekli drva za ogrev i čistili dimnjake po kućama u Beogradu, Narodno pozorište iz Beograda će podići spomen-odžak u obliku obeliska”, stoji na kraju saopštenja.

Šta je bila ideja iza ovoga, nije poznato, jer Jeton Neziraj nije odgovorio na pitanja Raskrikavanja.

Neziraj je, inače, vodeći scenarista sa Kosova, poznat u umetničkim krugovima i van regiona, a njegov kredibilitet je verovatno bio jedan od razloga što su se portali „upecali”.

U domaćim medijima se poslednjih dana oglašavao i u vezi sa otkazivanjem festivala „Mirdita dobar dan” u Beogradu. Reč je o festivalu koji već deceniju jednom godišnje okuplja i spaja umetnike iz Srbije i sa Kosova, u cilju razmene i pomirenja. Trebalo je da bude održan krajem juna i ove godine, ali je otkazan odlukom države i desničarskih organizacija.

Na festivalu je trebalo da bude prikazana i jedna njegova predstava, a po otkazivanju Mirdite, Neziraj je naveo da je srpska politika uložila puno da stigmatizuje kulturnu saradnju između Kosova i Srbije, a da bi ona „najviše služila srpskom društvu koje nastavlja da živi u nacionalističkom ludilu”.

IZVOR: Raskrinkavanje

Najnovije