Free Porn
xbporn

1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet 1xbet سایت شرط بندی معتبر 1xbet وان ایکس بت فارسی وان ایکس بت بت فوروارد betforward سایت بت فوروارد سایت betforward 1xbet giriş

ChatGPT: SLOBODA MEDIJA U SRBIJI: STRMOGLAVI PAD I SVE TEŽI POLOŽAJ NOVINARA

Sloboda medija u Srbiji nastavlja da opada, a situacija se dodatno pogoršava od početka 2023. godine. Prema izveštajima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i drugih relevantnih istraživanja, uprkos zakonskim garancijama koje su delimično usklađene sa evropskim i međunarodnim standardima, implementacija ovih zakona predstavlja ozbiljan problem.

Novi zakoni i stari problemi

U novembru 2023. godine, stupili su na snagu novi Zakon o javnom informisanju i medijima (ZJIM) i Zakon o elektronskim medijima (ZEM). Međutim, proces njihovog donošenja bio je obeležen brojnim problemima, uključujući probijanje rokova, nedovoljnu transparentnost i lošu komunikaciju sa novinarskim i medijskim udruženjima. Pored toga, povratak države u vlasništvo medija kroz kompanije poput Telekoma Srbija, koja trenutno poseduje više od 20 medija, izaziva dodatnu zabrinutost.

REM – ključni problem medijskog neba

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i dalje je jedan od glavnih problema na medijskom nebu Srbije. Novi ZEM predviđa izbor članova Saveta REM-a u roku od godinu dana, ali REM nije sproveo postupak dodele dozvola za televizije sa nacionalnom pokrivenošću na fer i profesionalan način. Ni nakon usvajanja novog zakona situacija se nije poboljšala, REM je bio neaktivan tokom prošlogodišnje izborne kampanje, a izveštaji su objavljivani sa zakašnjenjem i nepotpuni.

Težak položaj novinara

Položaj novinara u Srbiji postaje sve teži. Prema podacima NUNS-a, u 2023. godini zabeleženo je 11 fizičkih napada i 46 ozbiljnih pretnji novinarima, dok je u prva tri meseca 2024. godine zabeleženo 38 ovakvih slučajeva, što predstavlja trostruko povećanje u odnosu na isti period prethodne godine. Sudovi često pružaju veću zaštitu čelnicima institucija, a broj SLAPP tužbi je u porastu, što dodatno otežava rad novinara.

Zaključak

Iako zakonodavni okvir pruža dovoljno prostora za kvalitetno informisanje građana, implementacija zakona ostaje ključni problem. Neophodno je hitno delovanje kako bi se osiguralo da zakoni budu primenjeni u praksi, omogućavajući građanima Srbije da donose informisane odluke o svom svakodnevnom životu i načinu funkcionisanja države.

ORIGINAL: NUNS/BOŠ

Najnovije