Free Porn
xbporn

1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet 1xbet سایت شرط بندی معتبر 1xbet وان ایکس بت فارسی وان ایکس بت بت فوروارد betforward سایت بت فوروارد سایت betforward 1xbet giriş

ASANŽ: IFJ I EFJ ZAJEDNO POTPISALE OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU SAD

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je u zatvoru u Velikoj Britaniji čekajući ekstradiciju u SAD kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu. Ako bude proglašen krivim, preti mu kazna do 175 godina zatvora. Zajedno sa zakonodavcima EU, Asanžovom suprugom Stelom i organizacijama koje brane slobodu štampe i ljudska prava, Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) su potpisale otvoreno pismo predsedniku SAD Džou Bajdenu u kojem od njega traže da pomiluje Asanža.

Pismo je objavljeno u nedelji kada će Stela Asanž predstavljati svog supruga, nominovanog za nagradu Saharov 2022 za slobodu misli, na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, u Francuskoj.

Američki predsednik se suočava sa sve većim pritiskom da odustane od optužbi protiv Asanža. 28. novembra 2022. godine, prvi mediji koji su objavili materijal Vikiliksa pre 12 godina – Gardijan, Njujork tajms, Mond, Der Špigel i El Pais – okupili su se da se javno suprotstave Asanžovom progonu i pozivaju američku vladu da odustane od svih optužbe protiv njega. Oni su objavili otvoreno pismo, pod naslovom „Objavljivanje nije zločin“, u kojem su tužilaštvo nazvali direktnim napadom na slobodu medija.

Dana 8. oktobra 2022, predsednik IFJ Dominikue Pradalie pridružio se aktivistima Nacionalne unije novinara (NUJ) u Velikoj Britaniji i Irskoj, formirajući ljudski lanac oko Vestminsterske palate kako bi se suprotstavio Asanžovom izručenju. IFJ je podržao globalnu mobilizaciju i pozvao sve novinarske sindikate, organizacije za slobodu štampe i novinare da se mobilišu i izraze svoju solidarnost.

Dana 17. juna 2021, nakon odluke Velike Britanije da izruči Asanža, IFJ zajedno sa svojom filijalom u Australiji, Media Entertainment and Audiovisual Alliance (MEAA), pozvali su vladu da lobira za odbacivanje svih optužbi protiv Asanža.

Veoma smo zabrinuti za Asanžovo zdravlje i uticaj koji njegov nastavak pritvora ima na slobodu medija i prava svih novinara širom sveta. IFJ je pokrenuo globalnu kampanju pozivajući američku vladu da odbaci sve optužbe protiv njega i traži od svih medijskih sindikata i organizacija za slobodu štampe da podstaknu svoje vlade da obezbede oslobađanje Asanža.

„Bez obzira na lične stavove, njegovo izručenje će imati zastrašujući efekat, sa svim novinarima i medijskim radnicima u opasnosti“, kaže IFJ. „Slučaj predstavlja opasan presedan da pripadnici medija, u bilo kojoj zemlji, sada mogu biti na meti vlada, bilo gde u svetu, da odgovaraju za objavljivanje informacija u javnom interesu“, dodaje se.

IZVOR: NUNS

Najnovije