Free Porn
xbporn

1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet 1xbet سایت شرط بندی معتبر 1xbet وان ایکس بت فارسی وان ایکس بت بت فوروارد betforward سایت بت فوروارد سایت betforward 1xbet giriş

EVROPSKA KOMISIJA OCENILA STANJE U MEDIJIMA U SRBIJI KAO KATASTROFALNO, SAGOVORNICI DANASA KAŽU – OČEKIVANO

U Srbiji nije zabeležen napredak u oblasti slobode izražavanja, a razlozi za zabrinutost su i dalje verbalni i fizički napadi na novinare i sve veće kašnjenje u sprovođenju medijske strategije, ocenila je Evropska komisija u novom izveštaju o napretku Srbije na evropskom putu.

U izveštaju se navodi i da se u Srbiji, posebno na lokalnom nivou, nastavlja sufinansiranje javnim sredstvima štampanih medija koji su najviše kršil etički novinarski kodeks, uključujući i one koji su zbog toga osuđeni. Evropska komisija primećuje i da u Srbiji nesigurnost radnog mesta novinara i urednička atmosfera favorizuju „tabloidne sadržaje“.

Ovo su samo neki delovi izveštaja EK o medijima, a sagovornici Danasa kažu da su ovakve ocene očekivane.

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić kaže za Danas da ako pogledamo njegove tekstove na javniservis.net i njegove izjave, nema velike razlike u ocenama Evropske komisije sa njegovim stavovima sa kojima je na prvom mestu upoznavao nadležne institucije Srbije, pa potom i javnost.

– Izbori nisu opravdanje za nečinjenje. Mislim da je ono što imamo kao presek stanja o rezultatima, što imamo kao mogućnosti, organizacije, analize, ciljeve, da postoji oko svega toga neka opšta saglasnost računajući i institucije i udruženja. Dakle, ako neko želi napred ili gde god, ima već dugo jasne okvire šta treba da ispuni, i to nisu okviri koji nas na nešto teraju već je to potreba svih nas koji se bavimo novinarstvom, slobodom govora… – navodi Matić.

On smatra da je izuzetno važno da postoji vrlo transparentan uvid u ponašanje institucija sistema, od strane predstavnika delegacije EU i međunarodnih organizacija, kao što je OSCE, te da ovi izveštaji ne predstavljaju nikakvo iznenađenje već su očekivani rezultati monitoringa.

– Veći deo primedbi na stanje medijskih sloboda rešiv je u kratkom vremenskom periodu. A kada je reč o sistemskim problemima, ako bi postojala politička volja, i oni bi mogli da se reše u periodu ne dužem od dve godine – ističe Matić.

Glavni urednik Cenzolovke Perica Gunjić koroz osmeh konstatuje – Izgleda da je i EK primetila!

– Posle niza godina u kojima u izveštajima nije bilo kritike, ili je ona bila veoma blaga, zbog pritisaka na medije, propagande i ugrožavanja slobode izražavanja, EK je počela da u izveštajima zapaža to kako profesionalni mediji tonu u ovoj zemlji uz značajnu podršku vlasti. Ali i dalje ne vidim pritisak na našu vlast da ostavi već jendom na miru Danas, N1, KRIK i druge istraživačke medije, i da obuzdaju televizije sa nacionalnom frekvencijom i sopstvene tabloide od ratnog huškanja, napada na novinare, ruske propagande, pa čak i histerije protiv EU – ukazuje Gunjić.

On dodaje da vlast govore o promeni zakona, a retko primećuje da su u našoj zemlji zakoni manji problem, već je mnogo veći što se oni ne primenjuju ili se to radi selektivno.

– Kada, recimo, neko preti Vučiću, taj odmah bude uhapšen, kada uputi istu pretnju novinaru, tužilaštvo to odbaci kao neosnovano. Bojim se da ovo i dalje nema veze sa njihovom brigom za medije, već sa pritiskom koji je povezan sa uvođenjem sankcija Rusiji i reševanjem statusa Kosova – smatra Gunjić.

Profesor Slobodan Cvejić iz pokreta Srce, takođe nekadašnji član Saveta REM-a, ocenjuje za Danas da je deo izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u približavanju Evropskoj Uniji koji se odnosi na slobodu izražavanja u najvećem delu pisan objektivno i faktografski, i da se uglavnom podudara sa onim na šta su ukazivala nezavisna novinarska udruženja, kao i organizacije građanskog društva i nezavisni intelektualci koji se bave ovom temom. Zaključci su veoma zabrinjavajući zbog, kako kaže, tri važna nalaza.

– Broj napada na novinare je porastao, a suđenja i pogotovo presude su usporile. Sasvim je jasno da ovo oduglovačenje pravosudnih organa podstiče napade na novinare i doprinosi opštoj kulturi nasilja u Srbiji. Dodajmo ovome i nalaz da se i sloboda umetničkog izražavanja ugrožava organizovanim direktnim napadima – naglašava Cvejić.

Drugi razlog koji navodi je izostanak promene koje je trebalo da donese nova medijska strategija, takođe zbog neaktivnosti i odugovlačenja nadležnih organa.

– Zbog ovoga nisu reformisani ni zakoni koji bi trebalo konačno da povećaju nezavisnost medija i slobodu izražavanja. U oblasti elektronskih medija obnovljen je status quo i simulacija pravne i institucionalne uređenosti, čemu kritično doprinosi pasivnost REM-a. Trći razlog je taj što se na medijskoj sceni zapatila kultura tabloidizacije. Ovaj trend duboko je ukornjen u ekonomskoj zavisnosti uredništva od finansijera i samih novinara od vlasnika i/ili urednika – ukazuje Cvejić.

On dodaje da ovi nalazi govore o poražavajućoj situaciji u medijskom sektoru.

– Preovlađuje nesloboda, institucionalni parazitizam i podsticanje podela, pa čak i nasilja. Potrebne su hitne promene, a na glavne pravce i potrebne rezultate tih promena je već ukazano. Pitanje je kada će se i da li će se, u uslovima velike društvene podeljenosti kakvu je razvio režim SNS-a u Srbiji, stvoriti kritična masa novinara, javnih poslenika i u krajnjoj liniji građana koji će ove promene izneti – zaključuje Cvejić.

IZVOR: Danas

Najnovije