PUNOLETSTVO BETINE FOTOGRAFIJE GODINE

Novinska agencija Beta uručila je u četvrtak, 23. septembra, nagrade dobitnicima na 18. po redu konkursu za Betinu fotografiju godine na kojem je ove godine učestvovalo rekordnih 72 fotografa sa 302 fotografije  iz devet zemalja regiona.

Broj fotografija koje  su se ove godine takmičile za nagrade, dovoljno govori da je Betin konurs prevazišao lokalne okvire i postao jedan od najpoštovanijih foto izložbi u regionu Jugoistične Evrope. Treba napomenuti i da se na konkurs javlja sve više mladih i frilens fotografa, koji ranije nisu učestvovali, a Beta veruje da  organizacijom ovakve vrste dogadjaja  pomaže njihov razvoj i profesionalno sazrevanje.

Izložba fotografija koja predstavlja nešto najbolje što je napravljeno u poslednjih 12 meseci sa ove strane fotografskog objektiva je otvorena u prostoru Dorćol Placa do 6. oktobra.  Medjutim njen značaj  seže i nešto dalje. Kao i na svim prethodnim izložbama, fotografije predstavljaju i vrlo dragocenu dokumentarnu zbirku i svojevrsnu hronološki poredjanu istoriju svega bitnog što se dogodilo u prethodnoj godini.

Ovogodišnji konkurs  Betina fotografija godina realizovan je u saradnji sa  Nemačkom ambasadom u Beogradu, a ambasador  Tomas Šib je na svečanosti uručivanja nagrada napomenuo da je zložba posle 18 godina praktično postala institucija za čitav region.

“Stigle su fotografije iz devet zemalja jugoistočne Evrope. Kada bi saradnja na političkom nivou bila tako lagodna i tako nekomplikovana, kao što je to slučaj u oblasti kulture i umetnosti, onda bi nam svima bilo mnogo lakše”, istakao je Šib.

Žiri koji je odlučivao o nagradama  radio je u sastavu istoričarka umetnosti Milena Marjanović i  fotografi Nenad Petrović i Imre Sabo.  Žiri je odabrao tri fotografije za nagrade i napravio uži izbor od 44 fotografije koje su sastavni deo izložbe i  izložbenog kataloga.

Prvu nagradu dobila je fotoreporterka agencije Life photo Sanja Knežević, za fotografiju pod nazivom “U klopci”, nastalu za vreme protesta ispred Doma Narodne skupštine u leto 2020. godine. To je treći put da je Sanja Knežević osvojila nagradu, a osim plakete dobitnici je uručen i ček na 1.000 evra.

Žiri je odlučio da drugu nagradu ove godine dobije fotoreporter Bloomberg Media Oliver Bunić iz Beograda za fotografiju “Karantin” (novčani deo nagrade u iznosu od 750 evra), dok je treća nagrada  “otišla” fotoreporteru Bosanske medijske grupe (BMG) Samiru Zahiroviću iz Tuzle, za fotografiju pod nazivom “Ljubav” (novčani deo 500 evra).

Postavku “Betina fotografija godine” je putem durštvenih mreža Fejsbuk i Instagram videlo više od pola miliona ljudi (550.000), a u glasanju za najbolju fotografiju učestvovalo je njih 24.000.

Nagradu publike dobio je frilens fotoreporter Denis Ruvić iz Sarajeva za fotografiju “Haris – Rudnik Breza”, koja je na društvenim mrežama dobila 3.412 glasova.

Osim ovih  nagrada, na svečanosti u Dorćol placu ove godine je prvi put uručena i tematska nagrada iz oblasti života i inkluzije osoba sa posebnim potrebama,  koja nosi ime prerano preminulog glumca iz Beograda, Damjana Diklića (1980-2021). Nagradu je dobila Dragana Udovičić, za fotografiju pod nazivom “Amina u senzornoj sobi”. Ona je na svečanosti saopštila da je odlučila da nagradu pokloni ustanovi u kojoj je fotografija i nastala.

Nagradu „Damjan Diklić“ uručila je njegova sestra Jana Diklić koja je rekla da je smisao te nagrade da se da doprinos vidljivosti osoba sa posebnim potrebama.

“Tu pre svega mislim na vizuelne projekte, kao što je to i Damjan uspeo da uradi svojim učešćem u pozorišnim i plesnim projektima. Da na simbolički način nastavimo taj trag koji je Damjan ostavio u društvu, pokazujući nam da je različitost bogatstvo za svaku zajednicu koja je prihvati, prepozna i upozna, uključujući osobe sa posebnim potrebama. Ali mislim ovde i na sve druge manjinske populacije u svakodnevnim aktivnostima i životu”, rekla je Jana Diklić.

Vojkan Kostić, vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika novinske agencije Beta

Najnovije