Održana radionica “Kako izveštavati o izborima” u organizaciji Dojče vele Akademije i Asocijacije medija

22. May 2019. / Comments Off on Održana radionica “Kako izveštavati o izborima” u organizaciji Dojče vele Akademije i Asocijacije medija

Saopštenja

Radionica u organizaciji Asocijacije medija i Dojče vele Akademije, na kojima su mladim novinarima iz različitih redakcija, predstavljena potrebna znanja i veštine za kvalitetno i potpuno izveštavanje o izborima, završena je nakon petodnevne obuke.

Učesnicima su tokom trajanja radionice pružena praktična znanja o svim fazama izbornog procesa, od raspisivanja izbora, preko kampanje, do izbornog dana.

Novinari Jovana Gligorijević i Zoran Sekulić su govorili o pravilnoj zastupljenosti kandidata tokom kampanje, ali i o ponašanju novinara tokom izbornog dana, u izbornim štabovima. Klaus Dahman iz Dojče vele Akademije, predstavio je kako to novinari u Nemačkoj izveštavaju tokom trajanja izbora. Marko Uljarević iz IPSOS-a je novinarima ukazao kako se pravilno čitaju izborna istraživanja, dok je karikaturista Marko Somborac bio zadužen da predstavi smešnu stranu izbora. Tokom trajanja radionice Boban Stojanović iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) predstavio je podatke iz alternativog izveštaja o mladima.

Kako bi se u potpunosti bile zastupljene sve faze kampanje, organizovana je simulacija političke debate sa mladim predstavnicima političkih partija.

Nemanja Mitrović, jedan od novinara učesnika, objašnjava da je znanje koje je dobio nakon ove radionice pre svega primenjivo. “Mnogo mi je značilo, korisne savete sam dobio. Svima nama su značila predavanja i rad sa kredibilnim učesnicima, odnosno trenerima ove radionice,”

Zadovoljstvo učesnika se pokazalo i predlozima za naredne edukacije.

Đorđe Jokić, posebno ističe “Naučio sam način da se obratim političarima i da čitam izborna istraživanja, a da ne potpomognem političkoj manipulacijom i borbi za glasove”.

Urednica nedeljnika “Vreme” i trener Dojče vele Akademije Jovana Gligorijević je tokom radionice najviše vremena provela sa mladim novinarima. Ona ističe da je veoma zadovoljna, posebno činjenicom da se niko nije cenzurisao tokom ocenjivanja radionice i da su svi bili otvoreni za kritiku.

“Bez obzira na opštu tendeciju, koja je nikad veća, da se mladi novinari kritikuju i da se proglašava kraj novinarstva, drugačijeg sam stava: Dokle god postoje ljudi koji su radoznali i koji imaju snažnu potrebu da ono što vide i razumeju objave svetu, ja za budućnost novinarstva ne brinem. Potpuno je nebitno da li će se novinarstvo preseliti na neku drugu platformu, dokle god imamo novinare koji imaju novinarsku žicu”, zaključila je Gligorijević.

Podeli članak