Ostavka Suzane Vasiljević

9. November 2018. / Comments Off on Ostavka Suzane Vasiljević

Saopštenja

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević podnela je 1. novembra ostavku na mesto člana Nadzornog odbora Politike AD, nakon reakcije javnosti na naslovnu stranu i tekst u “Ilustrovanoj politici” pod nazivom “Psi su pušteni”. U pismu upućenom medijskim udruženjima Vasiljević je navela da ostavku podnosi zato što ne želi da svojim članstvom daje podršku ovakvoj uređivačkoj politici, na koju ne može da utiče. “Na isti način ne želim ni vama da dajem razlog za neosnovane napade na predsednika države”, navela je Vasiljević. Reagujući na naslovnu stranu i tekst “Ilustrovane politike”, kao i na saopštenje NUNS i NDNV u kojem je navedeno da država preko nje kao člana Nadzornog odbora upravlja tim listom i da je vlast naručila sporni tekst Đorđa Martića, Vasiljević je ocenila da je reč o “skandaloznoj naslovnoj strani i tekstu”. “Razumem zabrinutost kolega, a razume je i predsednik države, koji je tim povodom danas javno reagovao u intervjuu datom TV Prva, ali ne razumem da potpisnici tog saopštenja, namerno ili ne, državu označavaju kao direktnog naručioca ovog sramnog teksta”, kazala je Vasiljevič. Ne razumem, dodala je, da znate ko sedi u Nadzornom odboru, a ne znate da Đorđe Martić nije “glavni autor”, šta god to značilo, “Ilustrovane politike”, da nije čak ni zaposlen u “Ilustrovanoj politici”, što stavljanje njegove priče na naslovnu stranu čini još skandaloznijim.
Vasiljević je istakla i da ne razume da potpisnici saopštenja ne znaju da, na osnovu člana 19 Zakona o privrednim društvima, Nadzorni odbor nema ingerencije nad uređivačkom politikom, već je za nju zadužen i odgovoran jedino i samo glavni i odgovorni urednik.
“Ne razumem ni kakve veze ima kraj devedestih, kada je Vučić bio ministar informisanja, sa naslovnom stranom jednog magazina iz 2018. godine i ne razumem da ne shvatate da je naručilac ovog teksta državi učinio najveću štetu”, napisala je Vasiljević.
Ona je podsetila da je u državnom vlasništvu i dalje nekoliko medijskih kuća, što je nasleđeno iz prethodnih godina. “Da li zaista mislite da svaki od tih urednika na dnevnom nivou kontaktira sa predsednikom države i traži njegovu saglasnost za svaku naslovnu stranu i svaki tekst objavljen u njihovim novinama ili magazinu, sigurna sam da ne mislite”, navela je Vasiljević. Ona je istakla da potpuno podržav i razume osudu naslovne strane “Ilustrovane politike”, kao i brigu medijskih udruženja za kolege pomenute u tom sramnom tekstu.
“Da li je osuda bila dovoljna, ili je bilo neophodno da mene lično, a u stvari posredno predsednika, optužite za sve nesreće od devedesetih nadalje, politizujete ceo slučaj, namerno ignorišete zakon i zahtevate od države da ga krši“, napisala je Vasiljević. Ona je najavila da o svemu tome želi da razgovara na sledećem sastanku državne Koordinacione grupe za saradnju s medijima i novinarskog Tima za dijalog, koji će biti održan 5. novembra.

Podeli članak