Zaustavljena medijska strategija

23. April 2018. / Comments Off on Zaustavljena medijska strategija

Saopštenja

Izrada medijske strategije je zaustavljena, izjavila je juče savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević i poručila da država ne želi veće učešće u medijima i da je to osnovni razlog zbog kojeg je taj posao obustavljen. Vasiljević je na panelu Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji posvećenom slobodi medija i izražavanja rekla da je predsednik Srbije spreman za inkluzivan proces u izradi nove medijske strategije i da je predložio da se u taj posao uključi i OEBS.  Očekujemo konstruktivne predloge, a ne samo da sve što dođe od predsednika države i Vlade bude dočekano na nož, rekla je Vasiljević. Ona je istakla da je predsednik države na sastanku sa šefom Misije OEBS u Srbiji Andreom Oricijem izrazio spremnost za razgovor ne samo o novoj medijskoj strategiji, već i o slobodi medija. Namera je, kako je objasnila Vasiljević, da se vidi šta treba uraditi kako bi se mediji u Srbiji osećali slobodnije.

U konsultacijama predsednika države i premijerke je odlučeno da se zaustavi izrada medijske strategije, predočila je Vasiljević i dodala da je njihova želja da se ispune preporuke koje su izneli Evropska komisija i OEBS. Važno je da se čuje glas struke i profesionalnih udruženja, naglasila je Vasiljević i dodala da je “osnovna poruka da država ne želi veće učešće u medijima”. Ona je kazala da u izradi nove medijske strategije očekuje učešće nevladinog sektora, strukovnih udruženja i međunarodnih organizacija.

Vasiljević je dodala i da je ona 2008. izradila strategiju komunikacije MUP Srbije, kao i da je to učinjeno u saradnji sa međunarodnim organizacijama i da je dokument dobro prihvaćen.

(Izvor FoNet)

Podeli članak