Proglašeni pobednici sedmog MTS app konkursa

31. January 2018. / Comments Off on Proglašeni pobednici sedmog MTS app konkursa

Saopštenja

Finale ovogodišnjeg mts app konkursa na kom je proglašeno pet timova i pet najboljih aplikacija za mobilne uređaje održano je u beogradskom Startit centru. Prema oceni žirija, pobedu su odnele aplikacije: „Solve&Share“ i „Eduno“ timova iz gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša, aplikacija „ConTags“ tima iz gimnazije „Bolyai“ iz Sente, zatim aplikacija „Stories“ Luke Jovičića iz Matematičke gimnazije u Beogradu i aplikacija „Gde je problem?“ tima iz Šabačke gimnazije. Učenici, autori aplikacija nagrađeni su vrednim mobilnim telefonima, a istovremeno su se plasirali u regionalno finale konkursa. Direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija Marija Bošković izrazila je zadovoljstvo zbog uspeha koji učenici postižu na konkursu i uručila im je nagrade. U sedmom mts app konkursu učestvovalo je 14 gimnazija u Srbiji koje rade prema programu namenjenom talentima na polju matematike, informatike i računarstva, a u konkurenciji za nagrade bilo je 22 aplikacije. „Regionalni app izazov“ biće održan krajem februara u Beogradu, kada će se pobednici mts app konkursa naći u konkurenciji sa timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore i dobiti mogućnost da se izbore za prvu nagradu – odlazak u Berlin na jednu od vodećih IoT konferencija, ili da osvoje specijalnu nagradu za inovativnost.

Pobedničke aplikacije:
• Solve&Share – tim „LeVeL“, gimnazija „Bora Stanković“, Niš
„Solve&Share“ je društvena mreža koja omogućava učenicima da međusobno dele zadatke iz oblasti matematike, fizike i hemije i predlažu njihova rešenja. „Solve&Share“ daje mogućnost da se na lak način, uz opis, sliku ili crtež predstavi problem, odnosno rešenje.

• Eduno – tim „Prvaci“, gimnazija „Bora Stanković“, Niš
„Eduno“ aplikacija osmišljena je sa ciljem da se učenicima unapredi organizacija vremena i efikasnije planiranje zadataka. Pored toga što im pomaže da ne zaborave važan test ili domaći, nudi im i mogućnost kreiranja odeljenja kojim se mogu služiti i drugi đaci.

• ConTags – tim „TagYa“, gimnazija „Bolayi“, Senta
„ConTags“ aplikacija namenjena je svima koji imaju puno sačuvanih kontakata u mobilnom telefonu i kojima se dešava da zbog toga ne mogu da pronađu željeni broj. ConTags omogućava uređivanje telefonskog imenika memorisanjem dodatnih informacija o kontaktu preko kojih se može lakše pretraživati imenik.

• Stories – učenik Luka Jovičić, Matematička gimnazija, Beograd
„Stories“ aplikacija pruža mogućnost čitanja i kreiranja sopstvenih interaktivnih priča. Uz ovu aplikaciju korisnik može da preuzme bilo koju priču, preuredi njen tok prema sopstvenim željama i nakon toga je objavi, a može i da napiše svoju, potpuno novu priču.

• Gde je problem? – tim “Šabaton”, Šabačka gimnazija
Aplikacija „Gde je problem?“ za ideju ima da na što jednostavniji način omogući korisnicima prijavljivanje problema u raznim sferama života, a pre svega komunalnih problema u gradovima. Aplikacija obezbeđuje centralizovano prijavljivanje za celu Srbiju, a nadležni imaju pregledan uvid u sve informacije koje su korisnici poslali.


Podeli članak