Free Porn
xbporn

1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet 1xbet سایت شرط بندی معتبر 1xbet وان ایکس بت فارسی وان ایکس بت بت فوروارد betforward سایت بت فوروارد سایت betforward 1xbet giriş

ChatGPT: ALARMANTNI PORAST LAŽNIH SAJTOVA SA VESTIMA U SAD: RUSKA ULOGA U ŠIRENJU DEZINFORMACIJA

**Ruski uticaj na širenje lažnih vesti u SAD dostiže novi vrhunac, upozoravaju analitičari.**

Prema nedavnom istraživanju organizacije NewsGuard, broj sajtova sa lažnim vestima u Americi sada premašuje broj legitimnih lokalnih medijskih izvora. Ova zabrinjavajuća statistika ukazuje na dramatičan porast u broju sajtova koji objavljuju sadržaj niskog kvaliteta ili dezinformacije, navodi se u izveštaju. Organizacija za odbranu od dezinformacija NewsGuard ističe da je veštačka inteligencija igrala ključnu ulogu u eksploziji lažnih sajtova, čime su stvoreni sistemi koji masovno generišu lažne vesti, često pod maskom normalnih lokalnih medija.

**Ruski trag u širenju dezinformacija**

Analitičari ističu da je Rusija vodeći akter u ovom fenomenu, s više od 150 sajtova koje podržava. Mekenzi Sadegi, urednica NewsGuard za veštačku inteligenciju i strani uticaj, naglašava da ovi sajtovi koriste napredne tehnologije kako bi svoje aktivnosti učinili što neprimetnijim, često pokušavajući da se predstave kao autentični lokalni medijski izvori. “Ovi sajtovi su u velikoj meri dizajnirani da utiču na političke procese, posebno na predsedničke izbore u SAD, što može ozbiljno ugroziti poverenje u slobodne medije i demokratske procese”, izjavila je Sadegi za Glas Amerike.

**Kritički pad lokalnih medija u SAD**

Paralelno s rastom lažnih sajtova, američki medijski pejzaž suočava se s drastičnim padom legitimnih lokalnih izvora vesti. Prema podacima Inicijative za lokalne vesti Medil sa Univerziteta Nortvestern, broj lokalnih medijskih organizacija u SAD je na historijskom minimumu od 1.213, što dalje produbljuje raskorak u pristupu tačnim informacijama među američkim građanima.

**Ruska mreža sajta pod zaštitom Kremlja**

Jedan od ključnih aktera u mreži lažnih sajtova, prema NewsGuard, je Džon Mark Dugan, bivši zamenik šerifa na Floridi koji je pobegao u Moskvu kako bi izbegao pravosudne procese. NewsGuard tvrdi da svih 167 sajtova u ruskoj mreži povezanoj s Duganom širi lažne vesti pod imenima kao što su “DC Weekly” i “Boston Times”. Centar za medijsku forenziku Univerziteta Klemson potvrdio je vezu lažnog sajta DCWeekly.org sa Duganom preko IP adrese u Moskvi, implicirajući podršku ruske vlade ovim sajtovima.

**Predizborni uticaj i budući izazovi**

Tim Frenklin, direktor Inicijative za lokalne vesti Medil, izražava zabrinutost zbog potencijalnog uticaja lažnih sajtova na predstojeće izbore u SAD. “Očekujemo da će ova lavina dezinformacija i lažnih vesti preplaviti medijski prostor uoči izbora, što bi moglo ozbiljno narušiti integritet izbornog procesa”, izjavio je Frenklin.

**Zaključak**

Sa porastom broja lažnih sajtova koji manipulišu javnim mnjenjem putem digitalnih kanala, američki medijski ekosistem se suočava s izazovima bez presedana. Dok stručnjaci upozoravaju na ozbiljne posledice po slobodu medija i demokratske procese, ostaje da se vidi kako će američka javnost i regulatorne institucije odgovoriti na ove rastuće pretnje.

Ova analiza istražuje kompleksnu situaciju izazvanu porastom lažnih sajtova sa vestima u SAD, istaknuvši ulogu Rusije u njihovom širenju i potencijalne posledice po američku javnost i demokratiju.

ORIGINAL: Glas Amerike

Najnovije